COMENTARIU Lelia Munteanu: Copiii din Oraşul Vechi

795 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Copiii din Oraşul Vechi

COMENTARIU Lelia Munteanu: Copiii din Oraşul Vechi

În volumul doi al memoriilor sale („... Şi marea nu se umple", volumul întâi fiind intitulat, evident, cu versetul anterior din Ecclesiast – „Toate rîurile curg in mare"), Elie Wiesel (1928, Sighet-2016, New York) consemnează  un răspuns pe care l-a dat într-un interviu la televiziunea naţională din Israel. (Ce trebuie să ştiţi este că Wiesel a fost un mare iubitor şi suţinător al statului evreiesc).

... Era cu doi ani după Războiul de Şase Zile, din 1967, era ultima întrebare din interviu.

„În sfârşit, cu câteva minute înainte de a termina, Haim Yavin (jurnalistul israelian, n.m.) se decide să mă provoace: <Ce simte un om ca dumneavoastră, cu memoria burduşită de amintiri, când întâlneşte copiii arabi (palestinieni, n.m.) din Oraşul Vechi? (Estul Ierusalimului, n.m.)>. Simt cum sângele mi se urcă la cap şi coboară, la fel de repede. Din fericire, televiziunea nu e încă în culori; telespectatorul nu mă vede pălind. Mă străduiesc să-mi păstrez cumpătul şi răspund: <Într-adevăr, mi se întâmplă să mă încrucişez cu copii arabi, băieţi şi fete. Îmi cer de pomană, bani sau ciocolată. Unii nu cer nimic, vor doar să-i privesc. Ei vor ca evreul din mine, învingătorul, să se confrunte cu înfrângerea lor. În faţa suferinţei lor, în faţa umilinţei lor, las ochii în pământ>".

Îl respect enorm pe Wiesel, nu doar fiindcă am copilărit amândoi la Sighet. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici