COMENTARIU Lelia Munteanu. Heroina, carbohidraţii şi salariul lunar

1509 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. Heroina, carbohidraţii şi salariul lunar

COMENTARIU Lelia Munteanu. Heroina, carbohidraţii şi salariul lunar

Mă uit cu fascinaţie la fanii lui Nassim Taleb ("Lebăda Neagră. Impactul foarte puţin probabilului"), adunaţi în grupuri de elogiatori online. Îşi zic "talebieni" şi schimbă citate din profetul antifragilului: "Oamenii sunt mult mai puţin interesaţi de ceea ce încerci să le arăţi, decât de ceea ce încerci să le ascunzi" (falimentul magicienilor); sau "Cele mai nocive trei dependenţe sunt heroina, carbohidraţii şi salariul lunar"; sau "Karl Marx, un vizionar, şi-a dat seama că poţi controla un sclav mult mai bine convingându-l că e angajat"; sau "Incapacitatea de a prezice aberaţii implică incapacitatea de a prezice cursul istoriei"; sau "Nu e o idee bună să iei o prognoză de la cineva care poartă cravată. Dacă se poate, tachinează oamenii care se iau pe ei înşişi şi cunoştinţele lor prea în serios" (m-am surprins făcând asta: cum văd pe cineva cu cravată bleu, dau televizorul pe mute).  
 
De un an şi jumătate, Taleb e asaltat, fireşte, cu o groază de întrebări despre covid. Răspunde în stilul său epatant. Cum a făcut-o, de pildă, la ultima ediţie a Business Insider Global Trends Festival: "Există două tipuri de oameni. Cei care când aud că există o problemă se ascund în subsol, încep să plângă, au un grup de suport emoţional, se roagă şi aşteaptă ca guvernul să îi salveze. Şi cei care îşi iau soarta în propriile mîini şi spun <Hei, viaţa mi-a dat o lămâie, lăsaţi-mă să fac din ea limonadă>.
 
Aşa se naşte a patra cea mai nocivă dependenţă: de limonade sapienţiale. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici