COMENTARIU Marius Oprea | Coaliţia PNL cu USR=PLUS: două săbii în aceeaşi teacă. Să ne spună Iohannis care-i ”guvernul lui”

1325 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea | Coaliţia PNL cu USR=PLUS: două săbii în aceeaşi teacă. Să ne spună Iohannis care-i ”guvernul lui”

COMENTARIU Marius Oprea

Ieri după masă, la ora 16, deşi afară erau opt grade - temperatură ridicată în două studiouri de transmisie, bătaie încinsă pe microfoane între ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu şi premierul Cîţu. Primul şi-a început declaraţia de presă de duminică în timp ce premierul era deja el în conferinţă de presă. Televiziunile n-au avut ce face şi i-au dat cînd pe unul, cînd pe altul.
 
 La finalul declaraţei lui Voiculescu, reiese că premierul Cîţu l-a lăsat să pice de fazan: 
Consilieră: - Am ieşit în acelaşi timp.
Vlad Voiculescu: - Păi n-a zis...?
Consilieră: - Îmi scrisese Ema că anunţase Cîţu că iese după ce vorbeşti tu şi de fapt a ieşit odată cu tine.
Vlad Voiculescu: - Şi noi ce să facem?...”
 
Corect. Nimic. Să vobiţi şi voi, peste primul ministru, că mîncaţi supa din aceeaşi farfurie. De la popor. Înaintea acestei discuţii, a mai fost una, înregistrată de cameră. Consiliera îl sfătuise pe Voiculescu să îşi pună masca: "Pune-ţi masca, pentru că la Antena 3 acuma discuţia e fără măşti, la mare, la munte, la nu ştiu care chestie". Vlad Voiculescu a ales să nu poarte mască, pe motiv că este singur în faţa camerelor. În încăpere mai erau însă cel puţin două persoane: consiliera ministrului şi cameramanul. Dar, da! E singur, înaintea tuturor şi deja aude voci: ”jos masca, domnule Voiculescu!”.
 
N-a stat mult pînă să vadă că nu trăia o fatasmă. Imediat după conferinţa de presă (separată, dar comună, ”despărţiţi. Dar împreună”, ca-n melodrama hollywoodiană), Florin Cîţu i-a scris pe facebook ministrului sănătăţii: „Este un lucru pe care l-am cerut de la toţi miniştrii: transparenţă, coerenţă, profesionalism. Aşa cum fiecare contribuabil are legătură cu Ministerul Finanţelor sau aşa cum fiecare elev are legătură cu Ministerul Educaţiei, şi fiecare pacient din România are legătură cu Ministerul Sănătăţii. Referitor la situaţia de la Spitalul Foişor: este vorba de onoare aici, să vedem dacă mai există onoare în România”. Cu alte cuvinte, ce mai încolo-încoace, i-a solicitat demisia de onoare lui ”Vlăduţ”. La trei ore după ce începuseră declaraţii pentru popor, pe două voci. Un duet în care partenerii şi-ar fi luat gîtul, asta a fost prima impresie. 
 
Brigăzile de desant mediatic PLUS au acţionat în viteză şi forţă: liderul deputaţilor USR-PLUS, Ionuţ Moşteanu a fost primul care a sărit din barcă şi a ajuns la ţărm, să nu-i fie hăcuit Vlăduţ de maceta premierului: ”Prim ministrul a declarat în seara asta că fiecare pacient din România are legătură cu Ministerul Sănătăţii. Deşi foarte multe spitale nu sunt în subordinea Ministerului. În spiritul reformei la care ne-am angajat împreună îi propun prim ministrului să demareze trecerea tuturor spitalelor în subordinea Ministerului Sănătăţii şi să începem acest demers cu spitalele MAPN, SRI, SIE, MAI. Am auzit că acolo e mai mult loc, sunt mai bine dotate, e o atenţie mai mare faţă de bolnavi. Nu trebuie să existe români speciali în lupta cu boala. Haideţi să facem asta! Şi apoi continuăm cu celelalte, cu spitalele judeţene confiscate de baronii locali", a scris Moşteanu pe Facebook.
 
A sărit apoi să-l apere pe Vlăduţ de atacul premierului Cîţu şi Liviu Iolu, fost purtător de cuvânt al Guvernului Cioloş, în prezent coordonator regional al PLUS. El a dat-o şi mai cotită, cu armata, care are de fapt gestiunea vaccinărilor. Şi, spune el: "Am o cifră. Doar 30% dintre bătrâni şi bolnavi sunt vaccinaţi! Aştept comitetul de vaccinare şi pe domnul Cîţu să o infirme”. Şi-l bagă mai departe în zoaie: ”doar că fiecare pacient de azi are legătură şi cu premierul, care coordonează comitetul de vaccinare militarizat, pentru că doar nu era să se ocupe Ministerul Sănătăţii de vaccinare, cum se întâmplă peste tot. În România s-a hotărât că de vaccinare se ocupă armata, şi am văzut şi de ce, trebuiau băgaţi unii pe uşa din spate. Fiecare pacient de azi din spital are legătură şi cu premierul şi eşecul de a-i vaccina pe cei mai vulnerabili, aşa cum au făcut până acum toate statele responsabile”. 
 
Iolu o ţine una şi bună: ”Premierul Câţu a intrat prea repede într-un exerciţiu de PR cu artificii şi zurgălăi strigând un fel de jos pandemia guvernamentală înainte de termen. A strigat că scăpăm de restricţii şi măşti când - şi el o ştie bine dar o zice la şi altele - mai avem doar şase paturi libere la ATI şi ambulanţe pline de bolnavi". La o adică, purtătorul de vorbe al lui Cioloş îl face vinovat deci, la schimb, pe premier pentru situaţia vaccinărilor, de care se ocupă militarii, ca să-şi bage pe-ai lor ”prin spate”, dar şi de creşterea ratei infectărilor şi, în genere, de tot. Atacul devine, treptat, unul în ”haită”: celor doi i s-a adăugat şi senatoarea Simona Spătaru, care îl acuză pe Cîţu nici mai mult nici mai puţin că nu vede lichelismul din jurul lui şi nu-i sancţionează pe cei cu adevărat incompeteneţi. E de înţeles, aici. Ar trebui să dea afară jumate din guvern. 
 
E, deci, care pe care. Cîţu pe Voiculescu, armata de postaci USR-PLUS pe Cîţu. Subiectul: demisia de onoare. Onoare ar fi, cu adevărat, aşa: să plece amîndoi. Pentru că amîndoi sînt vinovaţi pentru dezastrele din sănătate, care s-au ţinut lanţ, de la Matei Balş la Foişor şi acum se ceartă ca doi drumari care au aruncat asfalt peste o baltă, dînd vina unul pe altul în faţa inginerului neamţ. Să vină Iohannis şi să ne spună care din aceste două săbii frînte, de cît s-au bătut în aceeaşi teacă, mai sînt, astăzi, ”guvernul său”. 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici