COMENTARIU Sorin Avram: Românii, ”curentaţi” la buzunare, Cîţu, cu gândul la privatizare

Un specialist de pe piaţa energiei cu care am stat de vorbă mi-a spus că ”toţi furnizorii de energie sunt morţi” şi că aceştia ”vin cu bani de-acasă” pentru a acoperi explozia de preţuri forţată de producătorii de energie electrică din România.

3766 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: Românii, ”curentaţi” la buzunare, Cîţu, cu gândul la privatizare

COMENTARIU Sorin Avram: Românii, ”curentaţi” la buzunare, Cîţu, cu gândul la privatizare

Conform specialistului, dacă până în urmă cu câteva luni furnizorii cumpărau de pe piaţa en gross de energie MWh cu 260 de lei, acum acesta costă între 560 şi 600 de lei. Companiile de stat care produc energie au avut obrăznicia să rezilieze contracte valabile pentru întregul an în curs, chiar dacă au trebuit să plătească penalităţi. Însă, penalităţile sunt mult mai mici decât banii câştigaţi de companii gen Hidroelectrica sau Nuclearelectrica după scumpirea energiei electrice.

Premierul Florin Cîţu a avut un discurs apăsat împotriva companiilor de stat care produc energia electrică: ”Un paradox - suntem în România, unde producţia energetică este în majoritate făcută de companii de stat. Companii de stat, oameni numiţi în funcţii politic, şi totuşi oamenii trebuie să înţeleagă că preţul la factură făcut de companiile de stat a crescut. Trebuie să explicăm oamenilor de ce au crescut preţurile. (...) Am spus la începutul anului despre reforma companiilor de stat, pentru că această reformă a avut ca obiectiv eliminarea ineficienţelor, eu când am vorbit de reforma companiilor de stat am fost foarte clar: ineficienţele nu vreau să fie transferate asupra consumatorului”.

Cum corect a spus domnul Cîţu, aceste companii de stat sunt conduse de oameni numiţi politic. Dat fiind faptul că vorbim despre nişte posturi foarte bine plătite este puţin probabil ca aceste companii de stat să mai fie la cheremul oamenilor numiţi de fosta guvernare. Cel mai probabil, conducerea companiilor producătoare de energie este asigurată de oamenii actualei Puteri. Oameni care este greu de crezut că iau deciziile importante de capul lor. De aceea se poate specula că producătorii de energie au aruncat preţurile în aer intenţionat, pentru ca Guvernul să aibă motiv să treacă la privatizarea lor.  

Pe de altă parte, Florin Cîţu, care este în lumea lui şi în campania electorală internă a lui, a spus că dumnealui nu este de acord cu plafonarea preţurilor şi că scopul său este acela de a creşte independenţa energetică a României: ”Noi avem resursele pentru a avea independenţa energetică a României şi atunci trebuie să creştem capacitatea de producţie, avem câteva programe la care lucrăm deja, dar este important pentru această guvernare şi îmi asum acest obiectiv de a atinge independenţa energetică a României”. Cum îşi asumă? Cum şi-a asumat şi vaccinarea populaţiei, şi producerea de vaccin în România, şi reformarea sistemului medical şi creşterea investiţiilor în infrastructură?

Soluţia pe termen scurt a premierului este compensarea unei părţi din factura la energie. Cât, pentru cine şi cu ce? Şi când, pentru că iarna bate la uşă cu nerăbdare, iar milioanele de români care abia îşi acoperă cheltuielile traiului zilnic n-au timp să stea după unul care numai gura şi postările de pe Facebook sunt de el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici