Prima pagină » Știri externe » Friedrich Merz, presat să adopte o poziție fermă față de Israel. Germania invocă „responsabilitatea istorică”

Friedrich Merz, presat să adopte o poziție fermă față de Israel. Germania invocă „responsabilitatea istorică”

Cancelarului german i s-a cerut să adopte o poziție mai dură față de Israel, după ce Germania a refuzat să semneze declarația internațională emisă de 29 de state pentru încetarea războiului în Gaza.
Friedrich Merz, presat să adopte o poziție fermă față de Israel. Germania invocă „responsabilitatea istorică”
Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

Friedrich Merz se confruntă cu presiuni din ce în ce mai mari, inclusiv din partea coaliției de guvernare, pentru a condamna mai ferm acțiunile Israelului în Fâșia Gaza. Nemulțumirile au fost amplificate de decizia Berlinului de a nu semna declarația comună emisă luni de 29 de țări occidentale, inclusiv Franța și Marea Britanie, în care se condamnă „uciderea inumană” a civililor palestinieni și se solicită încetarea imediată a conflictului, potrivit Reuters.

Reem Alabali-Radovan, ministru pentru dezvoltare internațională și membră a Partidului Social-Democrat, partener în coaliția de guvernare, a criticat public decizia Germaniei de a nu susține documentul: „Cerințele din scrisoarea celor 29 de parteneri adresată guvernului israelian sunt de înțeles pentru mine. Mi-aș fi dorit ca Germania să se alăture acestui semnal”.

Merz: Nu este acceptabil modul în care acționează armata israeliană

În apărarea poziției Berlinului, Merz a declarat că a transmis clar premierului israelian Benjamin Netanyahu: „Foarte clar și foarte explicit că nu împărtășim politica guvernului israelian în privința Fâșiei Gaza. Vedem suferința profundă a populației civile de acolo. Nu este acceptabil modul în care acționează armata israeliană.”

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Stefan Kornelius, a încercat să tempereze criticile privitoare la lipsa semnăturii Germaniei pe declarația internațională: „Declarațiile lui Merz și ale ministrului de externe sunt, ca substanță și semnificație, echivalente cu cele ale declarației comune.”

Parlamentarii germani cer oprirea exporturilor de arme către Israel

Germania invocă o „responsabilitate istorică” față de Israel, Staatsräson, derivată din moștenirea Holocaustului. Autoritățile germane susțin că pot influența mai eficient deciziile guvernului israelian și cursul evenimentelor din Gaza prin canale diplomatice discrete decât prin declarații publice.

Mai mulți membri chiar din coaliția de guvernare resping au respins această justificare. Deputații SPD Adis Ahmetović și Rolf Mützenich au transmis într-o declarație comună că „situația din Gaza este catastrofală și reprezintă un abis umanitar”. Parlamentarii germani au cerut „consecințe clare și imediate” pentru Israel, precum suspendarea acordului UE-Israel și oprirea exporturilor de arme și echipamente militare pe care Germania le livrează statului israelian și pe care acesta le folosește încălcând dreptul internațional.

Alături de Statele Unite, Germania este unul dintre cei mai importanți furnizori de armament pentru Israel.

Merz ignoră mandatul internațional emis de Haga împotriva lui Netanyahu

Un alt factor care alimentează criticile la adresa cancelarului german este faptul că Merz este unul dintre puținii lideri europeni care s-au oferit public să îl găzduiască pe Benjamin Netanyahu fără a-l aresta, deși Curtea Penală Internațională a emis un mandat pe numele acestuia pentru presupuse crime de război. Potrivit Curții de la Haga, toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt obligate, din punct de vedere legal, să îl aresteze dacă acesta pătrunde pe teritoriul lor.