Ion Cristoiu, despre conflictul din coaliţie: PNL-ului e frică să nu plece de la guvernare. Dacă pleacă, cea mai mare problemă e cine va fi preşedintele partidului

  • Ion Cristoiu: Acum este o situaţie tipică postdecembristă românească, mămăligoasă în sensul că partenerii de guvernare se ceartă, sigur actorul principal la ceartă este PSD, şi nu divorţează. România a fost întotdeauna dată înapoi cu decenii de aceste guvernări de frecuşuri.
  • Ion Cristoiu: Dacă pleci de la guvernare ai cea mai mare problemă: cine e preşedintele PNL. Ciucă. Îl vedeţi dvs pe Ciucă conducând armata penelistă? El e bun acum că e preşedinte al PNL şi premier. Dacă PNL pleacă de la guvernare atunci nu mai e Ciucă premier, şi atunci Ciucă trebuie să fie şef de partid . Îl vedeţi dvs şef de partid?
  • Ion Cristoiu: Cred că ei sunt ţinuţi în frâu şi de Klaus Iohannis pentru că prăbuşirea acestei coaliţii imediat trimite la tulburări într-o ţară care e în vecinătatea războiului din Ucraina, care bănuiesc că rezolvă multe lucruri pe dedesubt şi există o iluzie, am întâlnit-o la unii lideri şi PNL, şi PSD, că nu se rupe coaliţia pentru că nu se poate.
3983 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu, despre conflictul din coaliţie: PNL-ului e frică să nu plece de la guvernare. Dacă pleacă, cea mai mare problemă e cine va fi preşedintele partidului

Ion Cristoiu, despre conflictul din coaliţie: PNL-ului e frică să nu plece de la guvernare. Dacă pleacă, cea mai mare problemă e cine va fi preşedintele partidului

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că guvernarea Ciucă a devenit o guvernare de frecuşuri în care PNL şi PSD se ceartă, dar nu divorţează, iar liberalii încasează fără să riposteze de teamă să nu plece de la putere şi să fie puşi iar în situaţia de a-şi căuta un nou şef de partid.

“Acum este o situaţie tipică postdecembristă românească, mămăligoasă în sensul că partenerii de guvernare se ceartă, sigur actorul principal la ceartă este PSD, şi nu divorţează. România a fost întotdeauna dată înapoi cu decenii de aceste guvernări de frecuşuri. Adică PSD nu pleacă, nici PNL, în ciuda acestor scandaluri, şi atunci avem de-a face cu cea mai proastă guvernare din istoria României, guvernarea în care cei doi parteneri în loc să guverneze se ceartă. Ideal în asemenea momente, dar, mă rog suntem aici la porţile Orientului, este ca în momentul în care nu-ţi mai convine să pleci, se rupe coaliţia şi ori ai guvern minoritar, care e de preferat acestui scandal, ori ai alegeri anticipate. Noi acum avem deja un guvern de scandal şi nu se mai poate face nimic”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Smart Tv.

Ion Cristoiu spune că PSD îşi face campanie electorală prin lansarea unor atacuri în special la preşedintele Klaus Iohannis, în timp ce PNL este paralizat.

“Dacă vă uitaţi la campania dusă de PSD în ultima vreme, care e campanie de înarmare electorală, interesant e că dincolo PNL e paralizat. Campania asta are câteva elemente foarte importante. Primul este că ţinta e Klaus Iohannis, nu Ciucă. Iohannis este din punct de vedere politic un cadavru viu. Cine dă în Klaus Iohannis, mai câştigă 5% şi atunci îl foloseşti pe el ca pe un sac de box. În cazul PSD, dai în Dumnezeul PNL, nu dai în PNL. Spui domne n-am avut nimic cu PNL, nu-l criticăm pe Ciucă, preşedintele PNL, respectăm acordul, dar dăm în Klaus Iohannis care, de fapt, e garantul acestei coaliţii, adică el i-a combinat”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu susţine că liberalii nu ripostează la atacurile PSD pentru că le e frică să nu plece de la guvernare situaţie în care ar rămâne fără şef de partid şi ar trebui să-şi caute altul deoarece Nicolae Ciucă nu are calităţile necesare unui lider politic.

 “PNL-ului e frică să nu plece de la guvernare. Pe de o parte, am procentajele mari ale PSD. Să facem un calcul. Dacă pleci de la guvernare ai cea mai mare problemă: cine e preşedintele PNL. Ciucă. Îl vedeţi dvs pe Ciucă conducând armata penelistă? El e bun acum că e preşedinte al PNL şi premier. Dacă PNL pleacă de la guvernare atunci nu mai e Ciucă premier, şi atunci Ciucă trebuie să fie şef de partid . Îl vedeţi dvs şef de partid? E simplu să fii premier. Ai o maşinărie, suni pe ăla, pe ăla, mai vine şi SRI-ul. Când eşti şef de partid trebuie să fii tu, să te duci, să calculezi, să faci cutare. Când eşti premier, şef în administraţie, ăla e obligat, secretarul general al Guvernului, ai protocol. Când ajungi numai şeful PNL nu toţi vor executa fără crâcnire, pentru că sunt oameni care execută fără să ia bani. Nu intră în norma lui liderii ceilalţi, toţi membrii biroului trebuie să face ce spune el. El ce o să le facă? Are el talent politic? El nu ştie nici să ţină discursuri. Nici nu ştiţi ce prăpastie e în România între premier şi şeful de partid care nu e premier”, a explicat publicistul.

În opinia sa, indiferent dacă ar rămâne la guvernare sau ar avea loc alegeri anticipate, PSD este avantajat.

“Dacă ei ar pleca sau chiar ar rămâne ca guvern minoritar dacă s-ar rupe, PSD are un număr mult mai mare de parlamentari şi, deci, orice ai face ai nevoie de ajutorul PSD. Şi în plus în sondaje stau mult mai bine. (...) PSD are un mare avantaj, are un lider carismatic. Totuşi Ciolacu e bun. Şi şi ceilalţi. Cred că se merge pe varianta ori că A, ori că e B, este la fel. Adică noi ne vedem în continuare de treabă cu campania electorală, fără a trece linia roşie, adică a-l ataca pe Ciucă, dar ne înarmîm în timpul ăsta. Dacă o fi să fie alegeri anticipate, să dea Dumnezeu, dacă o fi să rămânem să dea Dumnezeu. Ei pe asta merg. Problema este dincolo, că PNL fără premier Ciucă e mort, nu e partid. Uitaţi-vă la ei, la diferenţa dintre ei. Ciucă e şef de partid”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că lipsa de reacţie a liberalilor poate fi pusă şi pe seama lui Iohannis care îi ţine în frâu sub pretextul că România nu-şi poate permite tulburări politice având un război la graniţă.

“Cred că ei sunt ţinuţi în frâu şi de Klaus Iohannis pentru că prăbuşirea acestei coaliţii imediat trimite la tulburări într-o ţară care e în vecinătatea războiului din Ucraina, care bănuiesc că rezolvă multe lucruri pe dedesubt şi există o iluzie, am întâlnit-o la unii lideri şi PNL, şi PSD, că nu se rupe coaliţia pentru că nu se poate şi am dat celebra mea replică că istoria e de genul feminin.  Cine pariază în ostorie că nu se poate, ba se poate. De ce nu s-ar rupe? Pentru că până la urmă istoria îşi croieşte drum prin oameni. De aia e atît de imprevizibilă. Prin oameni, care nu ştii cum reacţionează, oamenii nu sunt roboţi. Chiar şi cei mai mari şefi reacţionează în funcţie de anumite împrejurări, antipatii, simpatii. Ăsta e geniul istoriei”, a mai spus publicistul.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici