În cadrul ședinței au fost abordate zeci de puncte legate de reforme esențiale pentru România, spune Ciucu, într-o postare pe Facebook. Printre acestea se numără echilibrarea bugetului prin reducerea cu 20% a aparatului instituțiilor centrale, conform Programului de Guvernare.
Investițiile vor continua prin Programul Anghel Saligny, fondurile de coeziune și alte programe guvernamentale, proiectele fiind evaluate individual în funcție de stadiul real de implementare, fără ca programul să fie oprit.
„Nu s-a pus niciodată problema stopării Programului Anghel Saligny, deci nu a câștigat cineva vreo dispută, pentru că nu a existat una. Da, proiectele din Programul Anghel Saligny vor fi evaluate individual, cu privire la stadiul real de implementare, și nu în funcție de nivelul plăților”, a spus Ciucu.
De asemenea, s-a discutat reforma pensiilor magistraților, inclusiv modificarea vârstei de pensionare, măsură ce va trebui să treacă și de Curtea Constituțională.
Un alt subiect important a fost reforma sistemului de sănătate și asistență socială, pentru a elimina abuzurile. Ciprian Ciucu a exemplificat cu un caz din județul Caraș-Severin, unde majoritatea locuitorilor unei comune au certificate de handicap, situație considerată un abuz al sistemului prin filiere ilegale.
Totodată, s-a discutat despre reducerea cu 20% a cheltuielilor cu personalul din administrația locală, cu scopul de a crește capacitatea financiară a primăriilor și consiliilor județene. Unele responsabilități ar urma să fie transferate de la administrațiile locale către Guvern pentru un control mai strict și pentru protejarea eficientă a celor care au nevoie de sprijin real.