6 morţi, zeci de răniţi şi cel puţin 1.000 de arestaţi de la începutul manifestaţiilor din Egipt - VIDEO

Cel puţin 1.000 de persoane au fost arestate de la începutul manifestaţiilor din Egipt, marţi, împotriva regimului preşedintelui Hosni Mubarak, a anunţat joi un oficial, în timp ce militanţii intenţionează să îşi continue mişcarea de protest.

18 afișări
Imaginea articolului 6 morţi, zeci de răniţi şi cel puţin 1.000 de arestaţi de la începutul manifestaţiilor din Egipt - VIDEO

6 morţi, zeci de răniţi şi cel puţin 1.000 de arestaţi de la începutul manifestaţiilor din Egipt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Forţele de ordine erau prezente în număr mare în centrul capitalei Cairo după două zile de manifestaţii fără precedent împotriva lui Mubarak, aflat la putere de trei decenii, care s-au soldat în total cu şase morţi şi zeci de răniţi.

"Cel puţin 1.000 de persoane au fost arestate în ţară de la începutul manifestaţiilor", marţi, a declarat oficialul citat, sub acoperirea anonimatului.

Mişcarea 6 aprilie, o organizaţie de tineri prodemocraţie, aflată la originea acestor reuniuni, le-a cerut egiptenilor să continue mişcarea, inspirată de revolta tunisiană, care l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Zine El Abidine Ben Ali.

"Joi nu va fi o zi de vacanţă, acţiunile din stradă vor continua", afirmă gruparea pe pagina sa de Facebook.

Comunitatea internaţională, între care Statele Unite, Uniunea Europeană şi ONU, i-au cerut Guvernului egiptean să asculte cererile poporului.

Mii de manifestanţi au ieşit în stradă în mai multe oraşe din ţară, în pofida unei interdicţii stricte a autorităţilor.

La Cairo, un poliţist şi un manifestant au fost ucişi, potrivit unor surse medicale.

"Vrem să înlăturăm regimul", au scandat protestatarii, aruncând cu pietre în poliţiştii care au rispostat cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, au precizat martorii oculari.

Manifestaţiile sunt cele mai importante de la preluarea puterii, în 1981, de către Mubarak, în vârstă de 82 de ani, obiectul criticilor pentru că nu a ridicat niciodată starea de urgenţă instituită în urmă cu aproape 30 de ani.

Dominată de sloganuri care cer plecarea sa, mişcarea de contestare s-a inspirat din revolta tunisiană care a condus la înlăturarea de la putere a preşedintelui Zine El Abidine Ben Ali.

Cu peste 80 de milioane de locuitori, Egiptul este ţara cea mai populată din lumea arabă, iar peste 40 la sută din populaţie trăieşte cu mai puţin de doi dolari pe zi de persoană. Mai multe autoincendieri au avut loc în ultimele zile, amintind de tânărul tunisian care a declanşat revolta din ţara sa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici