A treia zi de PROTESTE la Chişinău. Se cer alegeri parlamentare anticipate - LIVE VIDEO, GALERIE FOTO

Sute de protestatari s-au adunat vineri, pentru a treia zi consecutiv, în centrul Chişinăului, pentru a cere desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate, relatează agenţia IPN în pagina electronică.

2723 afișări

Simpatizanţii Partidului Socialiştilor (PSRM) şi cei ai Partidului Politic Partidul Nostru (PPPN) s-au adunat iniţial în faţa Parlamentului, iar ulterior s-au deplasat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, alăturându-se susţinătorilor Platformei Civice "Demnitate şi Adevăr".

"Le-am cerut alegeri şi le-am spus cum pot să le organizeze. Fac apel, fără provocări, calm să protestăm. Categoric să nu vă lăsaţi pradă provocărilor, noi promitem că vom avea grijă de toţi", a spus Igor Dodon, preşedintele PSRM, în faţa mulţimii.

Renato Usatîi, preşedintele PPPN, a menţionat că îşi doreşte ca vocea poporului să fie auzită, să le demonstreze tuturor, inclusiv partenerilor externi, că oamenii nu sunt o turmă de oi care să fie condusă de oligarhii "ce-şi cumpără câte cinci televiziuni şi sperie poporul".

Andrei Năstase, preşedintele proiectului politic "Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr" a subliniat că el niciodată nu s-ar fi gândit că poate să stea pe o scenă cu Igor Dodon şi cu Renato Usatîi, dar acum trebuie să fie unite toate forţele care îşi doresc alegeri anticipate democratice. "Această putere este nelegitimă, legitim este doar poporul deşteptat. Ne adresăm partenerilor să nu dea niciun bănuţ acestei guvernări criminale", a precizat Andrei Năstase.

După aproximativ o oră de proteste în Piaţa Marii Adunări Naţionale, mulţimea a pornit în coloană către Curtea Constituţională, pentru a cere răspuns la sesizarea depusă de socialişti privind legalitatea învestirii Guvernului Filip.

Ulterior, coloana va merge către Preşedinţie pentru a-i cere şefului statului să-şi abroge decretul de numire a Guvernului. După aceasta, protestatarii intenţionează să ajungă la televiziunea publică Moldova 1, pe care o acuză că manipulează opinia publică şi nu reflectă adevărul despre proteste.

Parlamentul moldovean a aprobat miercuri Guvernul condus de Pavel Filip, un vicepreşedinte al Partidului Democrat, aflat la putere, însă votul a fost urmat de proteste violente la sediul Legislativului. Membrii noului Guvern au depus jurământul, în cursul nopţii de miercuri spre joi, la sediul Preşedinţiei.

Deputaţii socialişti au depus ulterior o contestaţie la Curtea Constituţională, în care cer anularea votului din Parlament pentru Guvernul condus de Pavel Filip, pe motiv că Executivul a fost învestit cu încălcarea legislaţiei şi, prin urmare, este ilegal.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici