Abbas afirmă că noul guvern palestinian va "respinge violenţa şi terorismul" şi va recunoaşte statul israelian

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat sâmbătă că viitorul guvern de "consens naţional" cu mişcarea islamistă Hamas va respinge violenţa şi va recunoaşte statul israelian şi acordurile încheiate în trecut cu această ţară.

250 afișări
Imaginea articolului Abbas afirmă că noul guvern palestinian va "respinge violenţa şi terorismul" şi va recunoaşte statul israelian

Mahmoud Abbas (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Adresându-se membrilor Consiliului Central Palestinian (CCP), o instanţă de conducere a Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP), reuniţi la Ramallah, în Cisiordania, el a reafirmat că palestinienii nu vor recunoaşte "niciodată" israelul ca "stat evreu".

"Viitorul Guvern va da ascultare politicii mele", a spus Abbas, al cărui discurs era transmis în direct la televiziune. "Eu recunosc statul Israel, eu resping violenţa şi terorismul şi respect angajamentele internaţionale", a continuat el.

Acest viitor guvern pe care Abbas îl va conduce şi care va fi format din personalităţi independente este prevăzut în Acordul de reconciliere încheiat miercuri cu mişcarea rivală Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza.

Acest acord a provocat furia Israelului, care consideră Hamasul "organizaţie teroristă".

Hamas respinge negocierile de pace purtate de către Autoritatea palestiniană (AP) a lui Abbas cu Israelul şi îndeamnă la "rezistenţă armată" împotriva acestei ţări.

Israelul a suspendat aceste negocieri, care se aflau deja în impas, ca răspuns la acest acord interpalestinian.

"Nu vom acepta niciodată să recunoaştem un stat evreu", a mai spus Abbas, răspunzând astfel cererilor repetate formulate în acest sens de către premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Preşedintele palestinian a subliniat că palestinienii au recunoscut Israelul ca stat în 1993.

El a relevat că această cerere nu a fost adresată nici Egiptului şi nici Iordaniei, atunci când aceste state au semnat acorduri de pace cu Israelul.

Pe de altă parte, mişcarea islamistă palestiniană Hamas a salutat sâmbătă discursul "pozitiv" pe care preşedintele Mahmoud Abbas l-a pronunţat în faţa conducerii OLP, cu care a semnat Acordul de reconciliere.

"Nu putem decât să susţinem aceste poziţii cu privire la Ierusalim, reconciliere şi nerecunoaşterea statului evreu, dar şi cu privire la eşecul negocierilor", a declarat pentru AFP, la Gaza, Bassem Naim, un lider Hamas. "Cele mai multe puncte din discurs sunt pozitive", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici