Abdeslam le-a vorbit anchetatorilor belgieni despre bunul său prieten Abaaoud la începutul lui 2015

"Un prieten bun" sau "un tip de treabă", îl descria la începutul lui 2015 anchetatorilor belgieni, Salah Abdeslam - fugar de la atacurile de la Paris - pe Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atacurilor de la 13 noiembrie, relatează AFP în pagina electronică.

2675 afișări
Imaginea articolului Abdeslam le-a vorbit anchetatorilor belgieni despre bunul său prieten Abaaoud la începutul lui 2015

Abdeslam le-a vorbit anchetatorilor belgieni despre bunul său prieten Abaaoud la începutul lui 2015

Locotenent, logistician, kamikaze ratat sau recrutor? Rolul exact al lui Salah Abdeslam, în vârstă de 26 de ani, un infractor mărunt din comuna Molenbeek de la Bruxelles, rămâne de stabilit.

Dar dincolo de statutul său de al "zecelea om" probabil în atacuri, rolul său pare esenţial în geneza celor mai sângeroase atacuri din istoria Franţei, soldate cu 130 de morţi. Mai ales din perspectiva legăturilor strânse pe care le avea cu Abaaoud, ucis la vârsta de 28 de ani, pe 18 noiembrie, în asaltul asupra apartamentului de la periferia pariziană în care s-a refugiat împreună cu un complice încă neidentificat.

Mai mulţi apropiaţi audiaţi au povestit cum, până la plecarea lui Abaaoud în Siria, la începutul lui 2013, aceşti doi "adevăraţi mici huligani" au dat "400 de lovituri", "întotdeauna împreună", a declarat pentru AFP o sursă apropiată dosarului.

La sfârşitul lui 2015, la o lună şi jumătate după dezmembrarea celulei jihadiste de la Verviers, în Belgia, al cărei lider era Abaaoud, anchetatorii belgieni îl audiau pe Abdeslam, despre care ştiau că avea legături cu mişcarea islamistă radicală de la Molenbeek. Ei erau de asemenea convinşi că acesta se aflase de curând în contact cu Abaaoud, potrivit acestei surse.

Un musulman "nu prea practicant"

Abaaoud nu mai era, la acea vreme, doar un complice la mici infracţiuni al lui Abdeslam, ci o ţintă prioritară a serviciilor antiteroriste europene. Pentru Abdeslam, el rămânea "un tip de treabă", pe care-l cunoştea de "peste zece ani", cu care "îşi petrecea tot timpul", "un prieten bun", potrivit sursei apropiate dosarului. El spunea că l-a pierdut un pic din vedere, că-i respinge acţiunile, dar adăuga că "în afară de jihad, e un om bun".

În afară de Verviers, Abaaoud era vizat la acea vreme de o condamnare la 20 de ani de închisoare pentru că l-a răpit, la începutul lui 2014, pe fratele său mai mic, în vârstă de 13 ani, şi l-a dus în Siria. El apărea în anchete vizând mai multe acţiuni sau planuri teroriste din ultima vreme.

Iar Abaaoud este "protagonistul principal" al unei înregistrări video de propagandă jihadistă, difuzate în martie 2014, în care apare, cu o expresie de plăcere pe faţă şi exprimându-şi satisfacţia, la volanul unui automobil de teren cu tracţiune integrală, târând cadavre ale unor militari sirieni, şi jucându-se cu capete despărţite de trupuri.

În cursul audierii, Salah Abdeslam nu avea cum să nu ştie că prietenul său devenise un personaj important în cadrul organizaţiei Statul Islamic (SI), părând să fie unul dintre cadrele subgrupării al-Battar.

Însă Abdeslam avea un profil derutant, el fiind descris de apropiaţi ca un musulman "nu prea practicant", care "ieşea în cluburi", "bea alcool şi nu se ruga" sau nu se ruga prea des. El a evocat, în anturajul său, veleităţile de a pleca în Siria, la sfârşitul lui 2014, dar şi o căsătorie, potrivit unei surse apropiate anchetei.

De asemenea, frecventa cazinouri: în iunie 2014 a fost la Breda (Olanda) împreună cu trei bărbaţi, inclusiv fratele său Brahim, unul dintre atacatorii sinucigaşi de pe 13 noiembrie, la jumătatea lui 2015 a fost la Bruxelles, împreună cu Ahmed Dahmani, un infractor din capitala belgiană, radicalizat şi arestat în Turcia la câteva zile după atacuri.

Prins cu canabis

În iulie Abdeslam este controlat de către vameşi, în Haut-Rhin, şi este prins cu un pic de canabis, un drog pe care mai mulţi membri ai mişcării radicale de la Molenbeek păreau să-l consume în mod regulat.

Însă biografia recentă a lui Abdeslam prezintă anumite aspecte mai puţin inofensive. El călătoreşte în Europa: în Grecia, împreună cu Dahmani, la începutul lui august, apoi în Austria şi în Ungaria, cu valul de migranţi veniţi din Siria. Tot el a închiriat maşini şi locuinţe pentru membrii comandourilor. A folosit numeroase telefoane mobile.

Cu trei zile înainte de atacuri, el ia masa, la Bruxelles, împreună cu o cunoştinţă, şi plânge fără să dea explicaţii, potrivit unei surse apropiate anchetei. A doua zi, el sună un interlocutor, în Belgia, cu un număr german. În aceeaşi zi este reperat pe o autostradă franceză, împreună cu Mohamed Abrini, alt fugar. Se întorcea în Belgia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici