Administraţia din Belarus anunţă că este dispusă la "dialog obiectiv" cu partenerii străini

  • Administraţia Aleksandr Lukaşenko este dispusă la "dialog obiectiv" cu partenerii externi pe tema crizei politice din Belarus
  • Ministrul de Externe din Belarus, Vladimir Make, a discutat vineri cu omologul său elveţian, Ignazio Cassis
  • Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul a fost fraudat
469 afișări
Imaginea articolului Administraţia din Belarus anunţă că este dispusă la "dialog obiectiv" cu partenerii străini

Profimedia

Administraţia de la Minsk este dispusă la "dialog obiectiv" cu partenerii străini pentru depăşirea crizei politice izbucnite în contextul scrutinului prezidenţial din Belarus, câştigat de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, dar contestat puternic de opoziţie şi de numeroase state.

Ministrul de Externe din Belarus, Vladimir Makei, a discutat vineri, prin telefon, cu Ignazio Cassis, omologul său din Elveţia, la iniţiativa părţii elveţiene, potrivit agenţiei oficiale de presă de la Minsk, BelTA.

"Discuţia s-a concentrat pe fostul scrutin prezidenţial şi pe actuala situaţie din ţară. Vladimir Makei a exprimat apreciere pentru modul sigur şi ordonat în care s-a desfăşurat votul în Ambasada Belarusului din Elveţia", anunţă Ministerul de Externe de la Minsk.

Partea belarusă a exprimat disponibilitatea pentru un "dialog obiectiv şi constructiv" cu partenerii străini, pe tema tuturor problemelor apărute în Belarus în campania electorală şi ulterior, precizează Ministerul de Externe de la Minsk.

Potrivit rezultatelor finale, anunţate vineri de Comisia Electorală Centrală, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a câştigat scrutinul prezidenţial cu 80,1% din voturi, iar principalul candidat al opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, a obţinut 10,12%. Anna Kanopaţkaia a obţinut 1,68% din voturi, Andrei Dmitriiev 1,21%, iar Serghei Cherecen 1,14%. Prezenţa la urne a fost de peste 84%.

Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat.

Uniunea Europeană a avertizat că ar putea impune sancţiuni Administraţiei din Belarus, în contextul în care scrutinul prezidenţial care nu a fost "nici liber, nici echitabil" a fost urmat de acţiuni de reprimare. Sute de persoane au fost rănite în cursul confruntărilor dintre protestatari şi forţele de ordine, iar mii de manifestanţi au fost reţinuţi.

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a cerut autorităţilor din Belarus să înceteze reprimarea protestelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici