Adunarea Generală a ONU a decis vineri prelungirea mandatului UNRWA

(Adaugă detalii)

173 afișări
Imaginea articolului Adunarea Generală a ONU a decis vineri prelungirea mandatului UNRWA

UPDATE: Adunarea Generală a ONU a decis vineri prelungirea mandatului UNRWA

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a decis vineri prelungirea cu trei ani a mandatului UNRWA, agenţia ONU care oferă sprijin refugiaţilor palestinieni, în pofida unor acuzaţii aduse acestei instituţii şi a deciziei SUA de a reduce fondurile destinate acesteia, potrivit Reuters.

Mandatul UNRWA a fost, astfel, extins până la data de 30 iunie 2023, decizia fiind luată cu 169 de voturi pentru, nouă abţineri şi două voturi împotrivă. Cele două ţări care au votat împotriva acestei decizii au fost Israelul şi Statele Unite ale Americii.

Înfiinţată de către ONU în 1949, UNRWA asigură servicii de educaţie, sănătate şi asistenţă umanitară pentru peste cinci milioane de refugiaţi palestinieni în Cisiordania, Fâşia Gaza şi Ierusalimul de Est, dar şi în Iordania, Liban şi Siria.

Agenţia se confruntă cu dificultăţi începând de anul trecut, când Statele Unite, cel mai mare donator al său, şi-au suspendat contribuţia de 360 de milioane de dolari pe an. Atât Statele Unite, cât şi Israelul au acuzat UNRWA de gestionare defectuoasă a fondurilor şi de instigare la ură împotriva Israelului.

Gruparea islamistă Hamas, care administrează Fâşia Gaza, a lăudat decizia Naţiunilor Unite, pe care a caracterizat-o ca fiind un eşec al politicii externe a Statelor Unite.

„Salutăm decizia de prelungire a mandatului UNRWA şi o considerăm un eşec al politicilor ostile ale Statelor Unite”, a declarat Sami Abu Zuhri, un oficial Hamas.

Luna trecută, directorul general UNRWA, Pierre Krahenbuhl şi-a dat demisia în urma deschiderii unei investigaţii cu privire la presupuse fapte de conduită ilegală. Krahenbuhl a negat acuzaţiile şi a declarat că agenţia este victima unei campanii de denigrare.

Elveţia, Olanda şi Belgia şi-au suspendat contribuţiile financiare către UNRWA în urma acestei anchete, fapt ce a dus la adâncirea crizei financiare în care se află instituţia. UNRWA speră că schimbările din vârful agenţiei vor duce la o imbunătăţire a relaţiilor cu donatorii, au declarat surse din interiorul organizaţiei.

Hanan Ashrawi, un lider al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, a salutat votul Naţiunilor Unite de vineri şi a declarat că este responsabilitatea ONU să lupte împotriva „atacurilor Statelor Unite şi Israelului împotriva refugiaţilor palestinieni”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
onu,
unrwa

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici