Aeroporturile din Irlanda, Marea Britanie şi Olanda, afectate din nou de norul de cenuşă

Irlanda, Marea Britanie şi Olanda au fost afectate din nou, duminică, de norul de cenuşă vulcanică din Islanda, care a provocat închiderea a circa 20 de aeroporturi, ameninţând să paralizeze Londra.

93 afișări
Imaginea articolului Aeroporturile din Irlanda, Marea Britanie şi Olanda, afectate din nou de norul de cenuşă

Aeroporturile din Irlanda, Marea Britanie şi Olanda, afectate din nou de norul de cenuşă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După Marea Britanie şi Irlanda, Olanda a fost de asemenea afectată. Aeroporturile Amsterdam-Schiphol şi Rotterdam urmau să fie închise luni de la ora locală 06.00 (07.00, ora României) la 14.00 (15.00, ora României), a anunţat serviciul olandez pentru controlarea traficului aerian.

Aeroportul Heathrow din Londra, cel mai important din Europa ţinând cont de numărul pasagerilor care-l tranzitează, va figura între cele închise luni timp de şase ore începând de la ora 00.00 GMT (03.00, ora României) din cauza răspândirii norului de cenuşă spre sud, a anunţat serviciul britanic de control al traficului aerian (Nats).

"Cenuşa foarte densă continuă să se îndrepte spre sud la primele ore" luni, anunţă Nats într-un comunicat.

"Pentru intervalul orar 01.00 - 07.00 (03.00 - 09.00, ora României), zona (unde se aplică) luni interdicţia de zbor impusă de autorităţile aviaţiei civile (CAA) include aeroporturile din Londra, Heathrow şi Gatwick", potrivit Nats.

Mai multe aeroporturi din nordul şi centrul Angliei şi aeroporturi secundare din Scoţia au fost deja închise din cauza norului de cenuşă care se îndreaptă spre sud.

Aeroportul din Dublin urma să fie închis duminică începând cu ora 18.00 GMT, potrivit aviaţiei civile irlandeze. Toate aeroporturile din Irlanda de Nord şi mai multe din vestul republicii Irlanda au fost închise din cauza pericolului reprezentat de norul de cenuşă pentru motoarele avioanelor.

Aceste măsuri sunt o veste proastă pentru călători care sperau ca situaţia să revină la normal, la o lună de la erupţia vulcanului islandez Eyjafjoll care a paralizat traficul aerian din Europa timp de o săptămână la jumătatea lunii aprilie.

Norul ar putea să ajungă marţi deasupra Londrei, potrivit previziunilor meteorologice care anunţă disiparea acestuia până miercuri.

Traficul aerian nu a fost afectat în restul Europei. Danemarca va trebui să rămână marţi în zona 2 (zona intermediară în care zborurile sunt permise cu autorizaţia constructorului aeronautic), în vreme ce spaţiul aerian al celorlalte ţări scandinave nu este afectat de cenuşă.

Companiile aeriene au criticat vehement aplicarea acestor restricţii: "Închiderea din nou a spaţiului aerian deasupra (oraşului) Manchester nu poate fi decât o glumă", a afirmat directorul grupului Virgin, Richard Branson. "Testele (efectuate) în zbor de companiile aeriene, constructorii de avioane şi de motoare, nu au dovedit că avioanele nu puteau continua să zboare în siguranţă deplină", a reiterat el.

Un purtător de cuvânt al companiei British Airways (BA) a declarat că abordarea autorităţilor din cadrul aviaţiei civile este "foarte restrictivă" şi "nejustificată".

Pasagerii BA s-ar putea confrunta începând de marţi cu o grevă dacă ultimele negocieri şi o acţiune în justiţie eşuează.

Duminică după-amiază, toate aeroporturile din Irlanda de Nord au fost închise, cât şi cele din vestul Irlandei: Galway, Sligo, Donegal şi Knock. Aeroportul din Dublin trebuia închis duminică la ora 18.00 GMT (21.00, ora României), iar cel din Waterford la ora 22.00 (01.00, ora României).

În Anglia, aeroporturile din nordul şi centrul regiunii au fost afectate, dintre care Manchester, Liverpool, East Midlands, Sheffield, Birmingham şi Teeside, dar şi anumite aeroporturi secundare din Scoţia şi din insulele scoţiene. Aeroporturile din Glasgow, Edinburgh şi Aberdenn au rămas deschise.

Compania Eurostar a anunţat că intenţionează să pună la dispoziţie luni două trenuri suplimentare între Paris şi Londra şi alte două între Londra şi Paris pentru a preîntâmpina o creştere a cererii.

Activitatea vulcanului islandez, aflat în proces de erupţie, s-a intensificat în ultimele 48 de ore, iar norul de cenuşă a ajuns din nou la o altitudine de 8.000 de metri, a anunţat sâmbătă un vulcanolog islandez din cadrul Institutului de ştiinţă a pământului al Universităţii din Islanda.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici