Ahmadinejad: SUA trebuie să renunţe la "logica de cowboy" pentru a putea dialoga cu Iranul

Statele Unite trebuie să renunţe la "logica de cowboy" pentru a putea dialoga cu Iranul pe tema programului său nuclear, a declarat, luni, preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, într-un discurs susţinut la Qazvin şi difuzat de televiziunea de stat.

16 afișări
Imaginea articolului Ahmadinejad: SUA trebuie să renunţe la "logica de cowboy" pentru a putea dialoga cu Iranul

Ahmadinejad: SUA trebuie să renunţe la "logica de cowboy" pentru a putea dialoga cu Iranul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Adoptaţi rezoluţii pentru a dialoga. Este o logică de cowboy, care nu are ce căuta în Iran. Dacă acţionaţi cu politeţe, suntem pregătiţi să dialogăm cu respect. Avem răbdare şi vă privim în timp ce vă faceţi tumbele", a declarat Ahmadinejad.

El s-a referit la rezoluţia adoptată la 9 iunie de Consiliul de Securitate al ONU, privind impunerea unui nou set de sancţiuni împotriva Iranului, din cauza programului său nuclear.

Statele occidentale acuză Iranul că încearcă să obţină arma atomică sub acoperirea programului nuclear civil şi critică în special activităţile de îmbogăţire a uraniului.

"Nu le e frică nici de bomba atomică, nici de rachete. Sunt îngrijoraţi din cauza deşteptării poporului iranian. Ei spun că Iranul ar putea produce o bombă în decurs de doi ani. Nu este adevărat. Nu vrem (să obţinem) bomba (nucleară)", a declarat Ahmadinejad.

"Dar, chiar dacă ar fi adevărat, nu le este teamă de bombă. Americanii spun ei înşişi că au peste 5.000 de bombe atomice (...). Cum să se teamă ei de o singură bombă?", s-a întrebat preşedintele iranian. "Ei ştiu perfect că nu încercăm să obţinem bomba atomică", a adăugat el.

Ahmadinejad a declarat că sancţiunile decise de Consiliul de Securitate şi Statele Unite nu vor avea nici un efect asupra hotărârii Iranului de a-şi continua programul nuclear.

"Ei impun sancţiuni asupra băncilor şi (...) asupra câtorva produse şi cred că le vom preda cheia ţării. Trebuie să ştie că vor duce în mormânt visul că noi vom renunţa la drepturile noastre" în domeniul nuclear, a subliniat el.

"Suntem pentru existenţa unor negocieri", a declarat Ahmadinejad, adăugând că occidentalii trebuie să "se aşeze" la masa negocierilor ca nişte "băieţi cuminţi".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici