Val de reacţii după tentativa de asasinat din Slovacia: un atac împotriva democraţiei

  • Numeroşi lideri europeni au transmis mesaje după tentativa de asasinat din Slovacia.
  • Este un atac împotriva democraţiei, a fost concluzia liderilor.
  • Premierul slovac Robert Fico a fost împuşcat în abdomen în timpul unui eveniment public.
403 afișări
Imaginea articolului Val de reacţii după tentativa de asasinat din Slovacia: un atac împotriva democraţiei

Val de reacţii după tentativa de asasinat din Slovacia: un atac împotriva democraţiei

Premierul polonez Donald Tusk s-a adresat direct lui Fico într-o postare pe X, spunând că „gândurile mele sunt pentru tine în acest moment foarte dificil”

Prim-ministrul Estoniei Kaja Kallas i-a urat lui Fico „o recuperare rapidă”, adăugând că „un atac împotriva unui lider ales este, de asemenea, un atac împotriva ideii de democraţie”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a etichetat atacul drept „îngrozitor” şi a cerut să se facă eforturi „pentru a se asigura că violenţa nu devine norma în nicio ţară”.

Ministrul de externe al Irlandei, Micheál Martin, a spus că această împuşcătură „nesăbuită” este un „atac direct asupra democraţiei în sine”

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a transmis şi el că „gândurile lui sunt la Robert Fico, la cei dragi şi la poporul Slovaciei”.

Mesaje au trimis şi politicienii români.

„Şocat să aflu de faptul că Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat. Îi doresc însănătoşire completă şi rapidă. Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste, care ameninţă valorile noastre europene fundamentale”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis.

„Profund şocat de veştile venite din Slovacia. Transmit gândurile mele cele mai sincere premierului slovac Robert Fico”, a scris pe platforma X Marcel Ciolacu.

Reprezentanţii premierului slovac Robert Fico au publicat un mesaj pe Facebook. A fost împuşcat de mai multe ori, este într-o stare care îi pune viaţa în pericol, au transmis aceştia.

Premierul slovac Robert Fico a fost împuşcat miercuri şi a fost transportat la spital. Potrivit primelor informaţii, patru focuri de armă au fost trase şi cel puţin un glonţ l-a lovit pe premier în abdomen, potrivit Sky News. Robert Fico făcea o baie de mulţime la finalul unei şedinţe de guvern. Victima a fost evacuată din piaţă cu maşina echipei sale de securitate şi apoi a fost transportată la spital cu un elicopter.

Jurnaliştii slovaci susţin că atacatorul este un bărbat de 71 de ani din Slovacia. El este audiat de anchetatori.

Parlamentul Slovaciei se întruneşte în regim de urgenţă pentru a analiza situaţia.

Incidentul a avut loc la Handlova, o localitate situată la aproximativ 150 de kilometri nord-est de capitala Bratislava.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici