Ajutorul acordat de SUA pentru reconstrucţia Afganistanului se pierde într-un "labirint"

Miliardele de dolari alocate de Statele Unite celor 7.000 de organisme care se ocupă de reconstrucţia Afganistanului se pierd într-un "labirint" care nu permite să se afle dacă banii au fost utilizaţi corect, consideră o instituţie guvernamentală americană într-un audit.

37 afișări
Imaginea articolului Ajutorul acordat de SUA pentru reconstrucţia Afganistanului se pierde într-un "labirint"

Ajutorul acordat de SUA pentru reconstrucţia Afganistanului se pierde într-un "labirint" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit acestui raport obţinut joi de AFP şi redactat de Inspectorul general pentru reconstrucţia Afganistanului (SIGAR), Washingtonul a deblocat "aproximativ 18 miliarde de dolari" între 2007 şi 2009, distribuite între 7.000 de "organizaţii cu scop nelucrativ şi societăţi private", instalate în Afganistan şi care lucrează la reconstrucţia ţării.

Dar, semnalează textul, adresat secretarului de Stat Hillary Clinton, colegului acesteia de la Apărare Robert Gates şi ambasadorului american în Afganistan Karl Eikenberry, "este complicat să te orientezi în labirintul derutant pe care îl constituie societăţile angajate de administraţia" americană.

Atât Pentagonul, cât şi Departamentul de Stat şi USAID (Agenţia americană pentru dezvoltare internaţională) "sunt incapabile să spună clar câţi bani au cheltuit cu contracte dedicate activităţilor de reconstrucţie în Afganistan", subliniază raportul, primul audit pe această temă.

SIGAR regretă în special că nu a fost creată o "bază de date centrală pentru urmărirea evoluţiei diferitelor proiecte de reconstrucţie lansate de agenţiile şi departamentele americane", contrar unei recomandări pe care a făcut-o în trecut.

Raportul acuză Pentagonul, în cadrul căruia "coexistă patru organisme care se ocupă de gestionarea contractelor de reconstrucţie finanţate de Departamentul Apărării care nu se coordonează între ele". Mai rău, arată textul, "schimbul de informaţii între agenţiile guvernamentale este redus la cea mai simplă expresie".

De la începutul invaziei în 2001, "Statele Unite au cheltuit 55 de miliarde de dolari pentru reconstrucţia Afganistanului", arată raportul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici