Iranul admite că a oferit "un ajutor important" Afganistanului şi afirmă că "va continua"

Iranul "a oferit un ajutor important" pentru reconstrucţia Afganistanului şi "va continua", a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, ca răspuns la o întrebare privind plăţile în numerar ale Teheranului pentru administraţia preşedintelui Hamid Karzai.

13 afișări
Imaginea articolului Iranul admite că a oferit "un ajutor important" Afganistanului şi afirmă că "va continua"

Preşedintele afgan Hamid Karzai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Iranul a ajutat mult în trecut la reconstrucţia Afganistanului şi aceste ajutoare vor continua", a afirmat Ramin Mehmanparast. Purtătorul de cuvânt nu a menţionat exact că au fost plătiţi bani în numerar, după dezvăluiri ale cotidianul american New York Times, confirmate luni de preşedintele Karzai în persoană.

Preşedintele afgan a recunoscut că administraţia sa a primit "saci cu bani" de la Guvernul iranian, precum şi de la "mai multe Guverne prietene" pe care nu le-a numit, afirmând că a fost vorba despre un "ajutor oficial" şi că totul era "transparent".

"Toate ţările trebuie să contribuie la reconstruirea infrastructurilor Afganistanului", a continuat Mehmanparast.

"Stabilitatea Afganistanului este foarte importantă pentru Republica Islamică a Iranului, ţară vecină", a mai spus el.

Statele Unite au reacţionat la declaraţiile preşedintelui Karzai, apreciind că au "toate motivele să fie îngrijorate" de "tentativele Iranului care vizează exercitarea unei influenţe negative asupra Afganistanului", potrivit purtătorului de cuvânt adjunct al preşedintelui Barack Obama, Bill Burton.

Potrivit cotidianului american New York Times, şeful de cabinet al preşedintelui Karzai, Umar Daudzai, a primit milioane de dolari, depuşi ulterior într-un fond secret, utilizat de preşedinţie pentru a plăti deputaţi, şefi de trib şi chiar lideri talibani, pentru a-şi asigura loialitatea acestora.

Iranul s-ar folosi de influenţa sa pentru a semăna discordie între afgani şi aliaţii lor americani şi din NATO, adaugă cotidianul, citând oficiali afgani şi occidentali de la Kabul.

Întrebată despre acest lucru luni dimineaţa, Ambasada Iranului la Kabul a calificat drept "insultătoare şi ridicole" acuzaţiile formulate de New York Times.

"Aceste speculaţii fără fundament vin din partea presei occidentale, care caută să provoace confuzie în rândul opiniei publice şi să întunece legăturile puternice între Guverne şi popoarele republicilor islamice Afganistan şi Iran", a adăugat instituţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici