Al-Assad recunoaşte că armata siriană se confruntă cu dificultăţi după patru ani de război

Armata siriană a fost nevoită să renunţe la anumite zone, pentru a rămâne în altele, în războiul împotriva rebelilor, care a intrat în cel de-al cincilea an, recunoaşte preşedintele sirian Bashar al-Assad.

594 afișări
Imaginea articolului Al-Assad recunoaşte că armata siriană se confruntă cu dificultăţi după patru ani de război

Bashar Al-Assad (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

De asemenea, liderul sirian a recunoscut duminică faptul că armata se confruntă cu o penurie de militari. El a acordat, cu o zi înainte, o amnistie celor care au fugit de serviciul militar şi dezertorilor, relatează BBC News online.

În cei peste patru ani, conflictul s-a soldat cu peste 230.000 de morţi şi milioane de refugiaţi, iar zone vaste nu se mai află sub controlul Guvernului.

Armata siriană de recruţi număra odinioară 300.000 de oameni, dar a fost aproape înjumătăţită de morţi, dezertări şi fuga de serviciul militar, potrivit AFP.

Armata nu are efectivele necesare să apere întreaga ţară, mai ales în contextul în care grupări rebele primesc tot mai mult ajutor din străinătate, a declarat Al-Assad, referindu-se la Arabia Saudită, Turcia şi Qatar.

"Uneori, în anumite circumstanţe, suntem nevoiţi să renunţăm la anumite zone, pentru a muta forţele respective în zone pe care vrem să le păstrăm", a declarat Al-Assad într-un discurs televizat, susţinut în faţa unor demnitari, la Damasc.

"Este necesar să definim regiunile importante pe care forţele armate să le menţină, astfel încât să nu permită colapsul restului regiunilor", a spus el.

Potrivit unui corespondent BBC în Libanul vecin, este evident că forţele guvernamentale siriene se concentrează, de câteva luni, asupra apărării anumitor zone-cheie, fără să facă tot ceea ce le stă în putere să apere regiuni periferice, în care armata este copleşită.

Armata siriană a pierdut anul acesta nord-vestul capitalei provinciale Idleb, părţi din sudul ţării şi Palmira (nord-est), un oraş asupra căruia au preluat controlul militanţi din cadrul grupării Statul islamic (SI).

Bashar al-Assad s-a declarat sigur că armata poate apăra zonele principale, în care şi-a consolidat poziţiile, adică cele în care se află oraşele Damasc, Homs şi Hama şi zona de coastă.

Însă alte oraşe mari, ca Alep (nord) şi Deraa (sud), ar putea reprezenta o problemă, afirmă corespondentul BBC.

Cu toate acestea, al-Assad a promis să continue lupta şi a respins perspectiva unei soluţii negociate, pentru moment.

"Cuvântul înfrângere nu există în dicţionarul armatei siriene", a spus el, adăugând că un "colaps" nu intră în discuţie.

"Vom rezista şi vom învinge", a îndemnat el.

Armata siriană, care luptă împotriva rebelilor şi unor grupări jihadiste, a demarat o campanie de recrutare la începutul lui iulie, în încercarea de a acoperi lipsa de oameni.

Cel puţin 70.000 de bărbaţi s-au sustras serviciului militar, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie.

Peste 80.000 de militari şi membri ai unor miliţii proguvernamentale au fost ucişi de la începutul conflictului, în martie 2011.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici