Alegătorii din sud-estul sau nordul Franţei ezită între a "opri FN" şi a da o lecţie politicienilor prin alegerea "blondei" Marion Maréchal-Le Pen

Alegătorii din Marsilia şi Lille - împărţiţi între voinţa de a "opri FN" şi de a "le da politicienilor o lecţie" prin alegerea "blondei" Marion Maréchal-Le Pen, ieşeau treptat la urne duminică, în al doilea tur al alegerilor regionale, relatează AFP.

458 afișări
Imaginea articolului Alegătorii din sud-estul sau nordul Franţei ezită între a "opri FN" şi a da o lecţie politicienilor prin alegerea "blondei" Marion Maréchal-Le Pen

Alegătorii din sud-estul sau nordul Franţei ezită între a "opri FN" şi a da o lecţie politicienilor prin alegerea "blondei" Marion Maréchal-Le Pen (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

La deschiderea secţiilor de votare din Palatul Bursei, pe celebrul bulevard Canebière din centrul Marsiliei, rarii alegători insistau asupra necesităţii de a-şi "face datoria de cetăţeni" într-o regiune în care FN s-a clasat pe primul loc în urma primului tur, duminica trecută.

"Eu votez în interesul familiei şi nu voi ascunde că vreau să opresc FN", a declarat Issa Kouyate, în vârstă de 59 de ani, un francez de origine senegaleză.

"Există un pericol", subliniază bărbatul, "marsiliez de de 40 de ani", care purta o haină de piele. "Este o bombă cu ceas", a continuat el, referindu-se la partidul lui Marion Maréchal-Le Pen, care a obţinut 40,55% din sufragii în primul tur.

Maurice, în vârstă de 63 de ani, era la fel de hotărât. "În primul tur nu credem că o să iasă chiar aşa. Speram la o mobilizare republicană după atentate", a declarat el, zâmbind îngrijorat.

Alţii speră, din contră, să le dea o lecţie politicienilor - şi anume votând cu FN.

"Am fost să votez ca să-i învăţ minte pe politicieni. Am votat-o pe blonda (Marion Maréchal-Le Pen)", a declarat Fabienne, în vârstă de 60, îmbrăcată în negru, ţinând un caniş în lesă. În pofida faptului că a recunoscut că nu se regăseşte în întregime în programul FN, "este vorba despre regionale, nu va fi cine ştie" dacă regiunea va trece la extrema dreapta.

"Nu mai cred în politică"

"Eu votez întotdeauna cu socialiştii. Cum PS s-a retras, am impresia că mi se fură votul. Deci voi vota în alb", a declarat Didier, în vârstă de 56, în apropiere de Armentières, la 15 kilometri de Lille. Acest tehnician informatician l-a votat pe Chirac în turul doi, în 2002. El refuză să repete acest gest. "Dar dacă va câştiga din cauza mea, asta e...", spune el, fără să vrea să-i pronunţe numele lui Marine Le Pen.

Din contră, Elisabeth, o studentă în vârstă de 24 de ani, a deplâns absenţa unei opţiuni, şi a declarat că doreşte să face "ceea ce trebuie împotriva FN". "Nu vreau ca regiunea să fie condusă de FN. Sper să iasă la vot cât mai multe persoane", a declarat ea.

În Rhône-Alpes/Auvergne, mai mulţi alegători şi-au exprimat de asemenea dorinţa unei prezenţe mari la urne.

La Clermont-Ferrand, Daniel, în vârstă de 65 de ani, a declarat că nu a votat în primul tur "pentru că se ştia totul dinainte". Însă, duminica aceasta, el intenţiona să-şi exercite dreptul şi să voteze pentru lista stângii. "Acolo, totul este foarte strâns, cărţile nu s-au jucat", a apreciat el.

Alţii, dezamăgiţi de politică, au declarat că nu se vor duce să voteze.

"Eu nu mai cred în politică. Încerc, bineînţeles, să ascult emisiunile pe teme politice la televizor, dar de fiecare dată sunt numai baliverne, se joacă toţi cu vorbele", a declarat, pe o stradă în Clermont-Ferrand, Abdel, în vârstă de 38 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici