ALEGERI ANTICIPATE ÎN BULGARIA: Principalele partide cu şanse reale de a intra în Parlament

Treizeci şi opt de partide şi şapte coaliţii se prezintă la alegerile legislative anticipate de duminică din Bulgaria, dar doar câteva sunt cotate cu şanse reale de a trece pragul de 4 la sută necesar intrării în Parlament.

233 afișări
Imaginea articolului ALEGERI ANTICIPATE ÎN BULGARIA: Principalele partide cu şanse reale de a intra în Parlament

ALEGERI ANTICIPATE ÎN BULGARIA: Principalele partide cu şanse reale de a intra în Parlament (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- GERB (Cetăţeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei), fondat în 2006 de Boiko Borisov (care va împlini 54 de ani în iunie), s-a impus ca marele partid conservator din Bulgaria. Clasat pe primul loc în scrutinul din 2009, dar fără să deţină majoritatea, GERB a guvernat cu susţinerea în Parlament a unor formaţiuni de dreapta şi a partidului ultranaţionalist Ataka. Guvernul său a demisionat în urma presiunii exercitate de manifestaţiile din această iarnă. GERB este considerat totuşi favorit la acest scrutin, sondajele creditându-l cu 23-25,6 la sută din intenţiile de vot.

- PSB (Partidul Socialist, foştii comunişti) condus de Serghei Stanişev, în vârstă de 47 de ani, preşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni (PSE). Aflat la conducerea unei "coaliţii pentru Bulgaria" cu alte şapte partide, el face campanie pe tema măsurilor de ajutorare a celor săraci şi a moralităţii vieţii politice. Fostul premier (2005-2009) a contribuit la dezvăluirea publică a interceptărilor telefonice ilegale, devenite tema numărul unu a campaniei, chiar dacă partidul său nu a profitat de acest lucru în sondaje (18-22 la sută). El a renunţat să candideze pentru postul de pemier în caz de victorie, în favoarea lui Plamen Oreşarski (53 de ani, neafiliat), fost ministru al Finanţelor în Guvernul de coaliţie al lui Stanişev, în 2005.

- Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi (MDL) reprezintă minoritatea musulmană, între care etnicii turci (8 la sută din populaţie), pomacii (urmaşii bulgarilor convertiţi la islam) şi o parte dintre romi. Liderul său istoric, Ahmed Dogan, în vârstă de 59 de ani, a fost victima unei tentative eşuate de asasinat la începutul lui aprilie, în timpul unui miting. Partidul, condus acum de Lutvi Mestan, este creditat cu 6,1 până la 12,3 la sută din intenţiile de vot, potrivit rezultatelor a trei mari institute de sondaje (Scala, Mediana, Centrul de analiză şi marketing).

- Ataka (ultranaţionalist), creat în 2005 şi condus de Volen Siderov (57 de ani), un fost jurnalist. Partidul, reprezentat în Parlament, este xenofob şi antieuropean în mod deschis, fiind foarte virulent împotriva minorităţilor romă şi turcă. Ataka susţinea Guvernul GERB înainte de a se întoarce împotriva lui în urmă cu un an. Partidul a ştiut să profite de mişcarea de contestare a clasei politice. Acesta este creditat cu 6 până la 9 la sută din intenţiile de vot.

- Bulgaria pentru cetăţeni, fondat în 2011, de fostul comisar european Meglena Kuneva (care va împlini 56 de ani în iunie). Ea face campanie în special pentru o participare extinsă a cetăţenilor la afacerile ţării şi la "revenirea la normalitate" prin adoptarea standardelor europene în politică şi economie. Partidul său de centru-dreapta poate atrage simpatizanţi ai dreptei tradiţionale care nu se regăsesc în GERB şi este creditat cu 4,7 până la 7 la sută din intenţiile de vot.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici