Alegeri legislative în Georgia: Peste 3 milioane de alegători sunt chemaţi la urne

Georgienii au început să voteze, luni, în cadrul alegerilor legislative în care partidul preşedintelui Mihail Saakaşvili înfruntă o coaliţie a opoziţiei, condusă de un miliardar.

233 afișări
Imaginea articolului Alegeri legislative în Georgia: Peste 3 milioane de alegători sunt chemaţi la urne

Georgienii sunt chemaţi luni la urne în cadrul alegerilor legislative (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Circa 3,6 milioane de alegători sunt chemaţi la urne între orele 8.00 (7.00, ora României) şi 20.00 (19.00, ora României) pentru a-i alege pe cei 150 de deputaţi ai Parlamentului acestei foste republici sovietice din Caucaz, într-un scrutin ce ar putea fi influenţat de un recent scandal de tortură.

Publicarea, în urmă cu două săptămâni, a unor înregistrări video cu scene de tortură a unor deţinuţi dintr-o închisoare din Tbilissi a provocat manifestaţii în ţară şi a atras condamnări din partea comunităţii internaţionale, punând partidul aflat la putere într-o situaţie delicată.

Preşedintele Mihail Saakaşvili şi miliardarul Bidzina Ivanişvili, aflat la conducerea principalei coaliţii a opoziţiei, nu s-au cruţat în timpul campaniei electorale, marcată de "provocare" şi "agresivitate", potrivit observatorilor OSCE din această mică ţară din Caucaz cu 4,5 milioane de locuitori.

Coaliţia de opoziţie "Visul Georgian" a lui Ivanişvili îl acuză pe Saakaşvili că a stabilit un regim autoritar.

La rândul său, Saakaşvili afirmă că dacă principalul său opozant va ajunge la putere, acesta va pune capăt modernizării ţării şi o va aduce la haosul şi corupţia din trecut.

Miza acestor alegeri legislative este crucială în măsura în care modificări ale Constituţiei urmează să sporească puterile Parlamentului şi ale premierului şi să le reducă pe cele ale preşedintelui, în 2013, anul în care se va încheia al doilea mandat al lui Saakaşvili.

Şeful statului pro-occidental a insistat asupra importanţei scrutinului într-un mesaj televizat difuzat duminică seară la televiziunea naţională. "Fiecare va decide viitorul societăţii noastre nu numai pentru următorii patru ani, ci pentru următoarele decenii", a afirmat Saakaşvili.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici