Alegeri locale în Italia, cu valoare de test pentru premierul Renzi

Peste 20 de milioane de italieni alegeau duminică guvernatorii a şapte dintre cele 20 de regiuni şi primarii a peste 1.000 de localităţi, în cadrul unor alegeri locale considerate un test important atât pentru premierul Matteo Renzi, cât şi pentru partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi.

100 afișări
Imaginea articolului Alegeri locale în Italia, cu valoare de test pentru premierul Renzi

Alegeri locale în Italia, cu valoare de test pentru premierul Renzi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Este vorba despre primul scrutin - într-o Italie care revine încet din recesiune - după ce Partidul Democrat (centru-stânga) al lui Renzi a obţinut o victorie în alegerile europene de anul trecut.

Observatorii vor privi totodată cu atenţie lupta de pe eşicherul drept între formaţiunea antiimigraţie Liga Nordului, condusă de către Matteo Salvini, aflat în plină ascensiune, şi Forza Italia, partidul fostului premier Berlusconi.

Un test important pentru premier va avea loc în regiunea Liguria (nord), unde candidatul PD înfruntă un disident de stânga şi un reprezentant al dreptei, Giovanni Toti, susţinut atât de către Liga Nordului, cât şi de Forza Italia.

Cinci dintre cele şapte regiuni în care au loc alegeri sunt guvernate de stânga, una de Ligă şi una de Forza Italia.

În Campania (sud), numele candidatului PD Vincenzo De Luca, care luptă împotriva guvernatorului Forza Italia în exerciţiu, a fost introdus pe o listă de 17 persoane "care nu pot candida" întocmită de către o comisie antimafia.

De Luca a fost condamnat pentru abuz de putere, urmează să fie judecat pentru alte acuzaţii, inclusiv pentru fraudă, şi riscă să i se interzică accesul la funcţie.

În pofida situaţiei jenante pentru Renzi, în vârstă de 40 de ani, popularitatea sa pare să se menţină la un nivel ridicat după aproape un an şi jumătate de mandat.

"Alternativele la Renzi nu sunt foarte atractive. El reprezintă în continuare singura ofertă politică serioasă", a declarat pentru AFP Giovanni Orsina, un politolog de la Universitatea Guido Carli din Roma.

Stânga este creditată în sondaje cu şase victorii din şapte, Veneto (nord-est) urmând să rămână la Liga Nordului, sau cu cinci victorii la două ori chiar patru la trei.

"Patru la trei, nouă, suporterilor de fotbal, ne trezeşte amintiri plăcute", a declarat Renzi recent, referindu-se la rezultatul semifinalei Cupei Mondiale din 1970, în care Italia a învins Germania de Vest.

Un asemenea rezultat ar reprezenta o dezamăgire pentru Renzi, iar susţinătorii săi au minimalizat importanţa sondajelor.

"Următoarele alegeri regionale nu sunt nici un test şi nici un termometru pentru Guvern. Alegerile europene de anul trecut nu au fost, regionalele de astăzi nu sunt", a declarat Luca Lotti, un membru al Cabinetului lui Renzi.

Alegerile regionale s-au terminat prost pentru premieri în trecut. Massimo D'Alema, şeful unui guvern de stânga, a demisionat după ce a fost înfrânt în 2000.

Alegerile de duminică sunt cruciale, de asemenea, pentru fostul premier Silvio Berlusconi, în vârstă de 78 de ani, un magnat media şi miliardar care este hotărât să revină în politică după ce a fost achitat de acuzaţia că a întreţinut relaţii sexuale contracost cu o minoră şi după ce a ispăşit o pedeapsă prin muncă în folosul comunităţii pentru fraudă fiscală.

"Dacă Berlusconi va obţine rezultate foarte proaste, ar putea fi sfârşitul carierei sale politice", a declarat Orsina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici