Alegerile din Kosovo, marcate de violenţe şi nivel scăzut de participare în zonele majoritar sârbe

Violenţe între etnici sârbi au marcat alegerile municipale care s-au desfăşurat duminică în Kosovo, în special la Kosovska Mitroviţa, cel mai important oraş din nordul ţării, unde scrutinul a fost întrerupt.

271 afișări
Imaginea articolului Alegerile din Kosovo, marcate de violenţe şi nivel scăzut de participare în zonele majoritar sârbe

Alegerile din Kosovo, marcate de violenţe şi nivel scăzut de participare în zonele majoritar sârbe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În plus, nivelul prezenţei la urne în zonele majoritar sârbe, foarte scăzut, compromite miza unui scrutin considerat un test pentru aplicarea acordului privind normalizarea relaţiilor între Belgrad şi Priştina. Acest acord a fost încheiat în aprilie, la Bruxelles, sub egida Uniunii Europene (UE).

Deşi încurajaţi de Belgrad să participe la alegeri, pentru prima dată de la proclamarea independenţei Kosovo în 2008, etnicii sârbi au votat fără entuziasm. Cu patru ore înainte de închiderea urnelor, prevăzută la ora 18.00 GMT (20.00, ora României), nivelul participării în zonele majoritar sârbe nu a depăşit 13%.

În partea de nord a Kosovskăi Mitroviţa, mai mulţi extremişti care purtau cagule au pătruns duminică spre seară într-o secţie de votare, au agresat personalul şi alegătorii şi au distrus urnele, după care au fugit.

Un candidat la funcţia de primar al Kosovskăi Mitroviţa, Krstimir Pantici, a declarat pentru presă că o femeie a fost rănită grav în acest incident.

Alt candidat, Oliver Ivanovici, a declarat pentru presă că incidente similare au avut loc în mod simultan şi în alte secţii de votare.

"Este clar că alegerile de la Mitroviţa au eşuat şi că vor fi, fără îndoială, declarate non-valide", a apreciat el.

În urma acestor incidente, Nikola Gaon, un purtător de cuvânt OSCE, a anunţat că această instituţie - însărcinată să ajute la buna desfăşurare a scrutinului - şi-a retras personalul de la Mitroviţa, din motive de securitate.

Potrivit unor jurnalişti AFP, orice operaţiune de votare a fost întrerupă la Mitroviţa, cu mai bine de o oră înainte de încheierea oficială a scrutinului.

Pe tot parcursul zilei de duminică, în jurul secţiilor de votare din acest oraş, grupuri de naţionalişti sârbi ostili participării etnicilor sârbi la vot i-au scuipat şi insultat pe cei care mergeau să voteze.

Acest scrutin constituie un test pentru aplicarea acordului privind normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Priştina şi a fost observat îndeaproape de către UE.

Principala miză a acestor alegeri organizate de către Priştina este participarea etnicilor sârbi din Kosovo, în special a celor din nordul ţării care, până în prezent, au respins mereu autoritatea kosovară şi care nu recunosc, la fel ca Belgradul, proclamarea independenţei ţării în 2008.

Belgradul i-a îndemnat, în timpul campaniei electorale, pe cei aproximativ 40.000 de etnici sârbi din nordul Kosovo, la frontiera cu Serbia, în care sunt majoritari şi unde Priştina nu exercită practic vreun control, să participe la scrutin.

Însă, în opinia unui susţinător al boicotului, Igor Vojinovici, refuzul de a participa la vot reprezintă "singura modalitate de salva statul sârb" în nordul Kosovo.

"Aceste alegeri nu servesc decât pentru aplicarea Acordului de la Bruxelles, care este o trădare a poporului sârb", a declarat el pentru AFP.

La Belgrad, premierul sârb Iviţa Dacici a denunţat "ameninţările şi îndemnurile la boicot care pun în pericol supravieţuirea (etnicilor) sârbi în Kosovo".

"Destinul lor trebuie să fie în propriile mâini, ci nu în mâinile unor extremişti de dreapta care îi îndeamnă pe sârbi către o catastrofă", a declarat Dacici pentru agenţia de presă Tanjug.

Dacă boicotarea scrutinului de către etnicii sârbi va reuşi, ei pot provoca o consecinţă pe cât de neaşteptată, pe atât de insolită, şi anume să promoveze la conducerea municipalităţilor cu populaţie majoritar sârbă reprezentanţi ai albanezilor. Partidele kosovare au prezentat liste în toate circumscripţiile din nordul Kosovo.

Serbia, care speră să deschidă în curând negocieri de aderare la UE, încurajează pentru prima dată participarea comunităţii sârbe la alegeri, deoarece buna desfăşurare a scrutinului este o condiţie de îndeplinit înainte de continuarea aproprierii sale de Bruxelles.

După scrutin, sârbii din Kosovo vor urma să formeze o Asociaţie a Municipalităţilor Sârbilor, care va personifica gradul de autonomie prevăzut pentru comunitatea sârbă din Kosovo în Acordul de la Bruxelles.

Această asociaţie va înlocui instituţiile statului sârb în nordul Kosovo, a cărui prezenţă este considerată ilegală atât de către Priştina, cât şi de către comunitatea internaţională.

În opinia premierului kosovar Hashim Thaçi, scrutinul va reprezenta un test cu privire la decizia sa de a negocia cu Belgradul acest acord, criticat puternic de opoziţia naţionalistă de la Priştina, care se opune oricărui dialog cu Serbia înainte ca această ţară să recunoască independenţa Kosovo.

În total, aproximativ 1,7 milioane de alegători sunt chemaţi să îşi aleagă reprezentanţii la nivel local din rândul celor 102 partide şi asociaţii care au desemnat candidaţi în cele 36 de municipalităţi din Kosovo.

Primele rezultate parţiale vor fi cunoscute miercuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici