UE îndeamnă la organizarea unor alegeri corecte în Kosovo, pe 3 noiembrie, şi a alocat unele fonduri suplimentare

Uniunea Europeamă (UE) a îndemnat joi la organizarea unor alegeri municipale "corecte şi care să unifice" duminică, în Kosovo, şi a anunţat acordarea unei sume suplimentare de 15 milioane de euro destinate susţinerii procesului de normalizare a relaţiilor între Priştina şi Belgrad.

81 afișări
Imaginea articolului UE îndeamnă la organizarea unor alegeri corecte în Kosovo, pe 3 noiembrie, şi a alocat unele fonduri suplimentare

UE îndeamnă la organizarea unor alegeri corecte în Kosovo şi a alocat unele foduri suplimentare (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Alegerile de la 3 noiembrie sunt un moment-cheie pentru viitorul Kosovo şi o etapă importantă în punerea în aplicare a acordului din aprilie şi pentru procesul de normalizare a relaţiilor între Kosovo şi Serbia", a anunţat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton, citată într-un comunicat.

Salutând "viziunea şi curajul" celor doi premieri care au negociat mai multe luni de zile pentru a ajunge la un acord în aprilie, Lady Ashton îi îndeamnă să "dea dovadă de aceeaşi viziune şi de acelaşi curaj în vederea asigurării unor alegeri corecte şi care să unifice".

De asemenea, ea cere cu insistenţă celor doi şefi de Guvern "să rezolve provocările care subzistă în ziua alegerilor".

Serbia s-a angajat să favorizeze desfăşurarea alegerilor municipale în Kosovo şi i-a îndemnat pe etnicii sârbi din Kosovo să participe la scrutin.

Aproximativ 40.000 de etnici sârbi care trăiesc în nordul Kosovo refuză, în continuare, să recunoască autoritatea Priştinei, după ce Kosovo şi-a proclamat independenţa în 2008 faţă de Serbia, şi au boicotat precedentele alegeri municipale, în 2010.

Buna desfăşurare a alegerilor municipale, prevăzute pentru prima dată pe întregul teritoriu al Kosovo, inclusiv în nord, face parte dintr-un acord privind normalizarea relaţiilor, care oferă un anumit grad de autonomie locuitorilor din nordul ţării.

În paralel, Comisia Europeană (CE) a anunţat joi o finanţare suplimentară, în valoare de 15 milioane de euro, destinată susţinerii procesului de normalizare, evocând "posibile finanţări suplimentare", în funcţie de nevoi. Această susţinere financiară acordată Kosovo a fost decisă în cadrul "Instrumentului de Pre-Aderare" (IPA), în plus faţă de bugetul anual, în valoare de 65-70 de milioane de euro, aferent lui 2013.

Programul "va ajuta să se răspundă nevoilor municipalităţilor (din localităţile cu populaţie) majoritar sârbă din Kosovo, cu un accent special asupra municipalităţilor din nord", a precizat CE într-un comunicat. Comisia a evocat "infrastructuri, administraţia publică, dezvoltarea rurală, crearea de locuri de muncă şi protecţia mediului".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici