Ali Khamenei: Armele chimice sunt "un pretext" pentru atacarea Siriei

Armele chimice pe care puterea siriană este acuzată că le-a folosit la 21 august sunt "un pretext" pentru atacarea Siriei, a afirmat joi liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

350 afișări
Imaginea articolului Ali Khamenei: Armele chimice sunt "un pretext" pentru atacarea Siriei

Ayatollahul Ali Khamenei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Statele Unite şi aliaţii lor "folosesc arma chimică drept pretext" şi "spun că vor să intervină pentru probleme umanitare", a declarat liderul suprem iranian, în timp ce preşedintele american Barack Obama a cerut acordul Congresului pentru a interveni militar în scopul "pedepsirii" regimului sirian, acuzat că a folosit arme chimice, la 21 august, în apropiere de Damasc.

"Statele Unite se înşală în privinţa Siriei şi în mod foarte sigur vor avea de suferit (...), la fel ca în Irak şi în Afganistan", a adăugat ayatollahul Ali Khamenei în faţa membrilor Adunării Experţilor, un organ consultativ al regimului iranian.

Iranul este principalul susţinător regional al Siriei şi denunţă un posibil atac militar al Statelor Unite şi aliaţilor lor împotriva regimului lui Bashar al-Assad.

"Statele Unite evocă probleme umanitare (pentru a justifica o intervenţie militară în Siria, n.red.), dar există experimentul de la Guantanamo sau închisoarea de la Abu Ghraib (în Irak, n.red.) şi tăcerea lor atunci când Saddam (Hussein, fostul dictator irakian) a folosit arme chimice la Halabja (ucigând 5.000 de persoane în Kurdistanul irakian, n.red.) şi împotriva oraşelor iraniene", a adăugat ayatollahul Khamenei.

"Nimeni nu crede Statele Unite în timp ce evocă probleme umanitare", a adăugat el.

În urmă cu câteva zile, Khamenei a lansat o avertizare faţă de un eventual atac militar în Siria.

"Regiunea este un butoi cu pulbere şi nu putem prezice viitorul", în cazul unui atac militar împotriva Siriei, a declarat în urmă cu o săptămână numărul unu iranian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici