Ambasadorul palestinian la Bucureşti: Am asigurări că România nu va face paşi spre mutarea ambasadei din Israel

Ambasadorul palestinian la Bucureşti, Fuad Kokaly, a declarat, pentru RFI, că a primit asigurări că România nu va face paşi concreţi pentru mutarea ambasadei ţării noastre din Israel, diplomatul precizând că au fost discuţii în acest sens cu ministrul de Externe şi cu Preşedinţia.

509 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul palestinian la Bucureşti: Am asigurări că România nu va face paşi spre mutarea ambasadei din Israel

Ambasadorul palestinian la Bucureşti: Am asigurări că România nu va face paşi spre mutarea ambasadei din Israel

"Am discutat cu ministrul de Externe Meleşcanu şi cu Bogdan Aurescu, din partea preşedintelui şi amândoi ne-au dat asigurări că România îşi respectă în continuare angajamentele faţă de legea internaţională şi faţă de soluţia celor două state. Partea română ne-a asigurat de asemenea că dosarul Ierusalim este unul negociabil. Am convenit să lucrăm împreună şi să îmbunătăţin relaţiile bilaterale. Au fost întâlniri oficiale şi asta înseamnă ceva. Se adaugă acel comunicat dat de preşedintele Iohannis în urmă cu 3-4 luni. Pentru noi a fost clar în tot acest timp că şeful politicii externe, domnul Iohannis, va lua decizii numai în accord cu legislaţia internaţională. Am reevaluat poziţia României şi mesajele transmis de ministerul de externe şi Cotroceni. Apoi am decis să mă întorc, alături de Ahmed Majdalani, emisar trimis de preşedintele nostrum, pentru a-I încredinţa o scrisoare lui Klaus Iohannis. Din moment ce am fost asiguraţi că nu se schimbă nimic, am decis să continuăm parteneriatul", a afirmat ambasadorul palestinian la Bucureşti, Fuad Kokaly, într-un interviu acordat joi RFI.

Întrebat, la RFI, dacă va exista o concluzie că este oportună din perspectivă economică mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Israel, diplomatul palestian a răspuns: "Nu decid direct oamenii care lucrează la evaluare politica externă a României. Poate că vor recomanda mutarea ambasadei, dar asta nu înseamnă că că propunerea se va materializa automat. E dreptul lor să facă o analiză cu plusuri şi minisuri ale unei potenţiale mutări de ambasadă. Până atunci, am primit asigurări ferme de la domnul Meleşcanu şi de la Bogdan Aurescu şi pentru noi asta contează cu adevărat".

Chestionat, în interviul acordat RFI, dacă Autoritatea Palestiniană va susţine candidatura României ca membru nepermanent în Consiliul de Securitate la ONU, Fuad Kokaly a replicat: "Da, cu siguranţă. Am promis că vom pleda pentru România la Liga Arabă şi Summitul Islamic şi că vom încerca să convingem statele arabe să sprijine România în acest demers. Am transmis ministerului de externe de la Bucureşi că preşedintele nostrum, Mahmud Abbas va discuta despre acest dosar cu omologul său turc, Recep Tayip Erdogan".

În luna mai, Guvernul a anunţat intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborând un memorandum secret în acest sens. Ulterior, printre motivele pentru care şeful statului i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă este şi acest plan al Executivului în legătură cu ambasada României în Israel.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, pe 28 august, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că poziţia României în privinţa statutului Ierusalim nu s-a schimbat, deşi Guvernul a anunţat în luna mai intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, că a primit ultimul aviz de la ultimul minister în urmă cu două zile şi că analizează avantajele şi dezavantajele mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, iar săptămâna viitoare urmează să se prezinte o decizie.

„Am primit şi ultimul aviz. O să prezentăm în cursul săptămânii viitoare. Deocamdată suntem în etapa în care analizăm care sunt avantajele şi dezavantajele. Se vor prezenta reprezentanţilor politici şi sigur că atunci se va lua o decizie. Eu cred că într-o săptămână. Din câte ştiu ultimul minister care ne-a transmis observaţiile. S-a întâmplat deja acum două zile, deci nu e o problemă în timp foarte mare”, a afrimat ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, la Romexpo.

Pe 6 august, ambasada Israelului la Bucureşti a confirmat, pentru agenţia MEDIAFAX, şedinţa comună a guvernelor României şi Israelului, aceasta urmând să aibă loc la începutul lunii noiembrie, delegaţia miniştrilor fiind condusă de premierul Benjamin Netanyahu.

"Ambasada Statului Israel confirmă că şedinţa comuna dintre cele două guverne va avea loc la începutul lunii noiembrie. Din delegaţie urmează să facă parte miniştrii cabinetului Netanyahu, având în vedere că este vorba de o şedinta G2G. Temele de discuţie abordate vor fi relaţiile bilaterale, relaţia cu Uniunea Europeană precum şi cooperarea româno-israeliană în numeroase domenii. În ceea ce priveşte mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, acesta este un subiect deschis in continuare, la fel cum rămâne deschis şi în discutiile cu alte state", se arată în răspunsul Ambasadei Israelului, către MEDIAFAX.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici