Amnesty International denunţă "ipocrizia" luptei împotriva corupţiei în China

Amnesty International (AI) a denunţat marţi "ipocrizia" autorităţilor chineze care se pregătesc să judece activişti anticorupţie, pe care-i acuză de tulburarea ordinii publice, afişând în acelaşi timp o voinţă în favoarea transparenţei şi luptei împotriva mitei.

95 afișări
Imaginea articolului Amnesty International denunţă "ipocrizia" luptei împotriva corupţiei în China

Preşedintele chinez Xi Jinping (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În locul măsurilor împotriva corupţiei promise de către preşedintele Xi Jinping asistăm la o reprimare a celor care luptă împotriva ei", afirmă organizaţia în domeniul drepturilor omului într-un comunicat.

"Persecutarea activiştilor (din cadrul) Mişcării Noilor Cetăţeni este necesar să înceteze", îndeamnă Amnesty, referindu-se la această reţea informală şi non-violentă care le cere cetăţenilor chinezi să participe la viaţa politică şi să îşi folosească libertăţile de exprimare, de asociere şi de a manifesta, garantate teoretic de către Constituţie.

Opt activişti urmează să compară în justiţie în zilele următoare, inclusiv avocatul Xu Zhiyong, un universitar care promovează o mobilizare a cetăţenilor împotriva corupţiei şi cere transparenţă asupra averilor funcţionarilor de rang înalt.

"Noi considerăm că Xu Zhiyong este un prozonier de conştiinţă care este necesar să fie eliberat imediat, necondiţionat. Orice altă atitudine înseamnă o luare în derâdere a eforturilor actuate ale Guvernului în lupta împotriva corupţiei", a subliniat Amnesty International.

Un promotor al reformei sistenului juridic, Xu Zhiyong a fost arestat pentru "organizarea unei adunări ilegale vizând subminarea puterii politice".

El a scris în mai 2012 un articol intitulat "China are nevoie de o Mişcare a Noilor Cetăţeni". De atunci, zeci de persoane care au legătură cu această reţea au fost ţinta unor anchete extrajudiciare, plasate în detenţie sau arestate.

Ambasadorul Uniunii Europene (UE) în China s-a declarat vineri, la încheierea mandatului, îngrijorat de "înăsprirea" tratamentului aplicat de către autorităţile chineze activiştilor în domeniul libertăţilor, citând Mişcarea Noilor Cetăţeni.

Autorităţile chineze, sub egida lui Xi Jinping, au transformat lupta împotriva corupţiei într-una dintre principalele lor obiective, însă fenomenul este considerat 'endemic" în China, iar unii experţi şi-au exprimat îndoiala cu privire la o asanare, în lipsa unor reforme structurale profunde.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici