ANALIZĂ: Afganistanul se confruntă cu numeroase provocări după plecarea ISAF

Forţa NATO în Afganistan (ISAF) şi-a coborât steagul de la cartierul general din Kabul duminică, marcând plecarea trupelor combatante internaţionale după 13 ani de război, scrie AFP, prezentând principalele provocări cu care se confruntă ţara după retragerea militarilor străini.

218 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Afganistanul se confruntă cu numeroase provocări după plecarea ISAF

ANALIZĂ: Afganistanul se confruntă cu numeroase provocări după plecarea ISAF (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- Care este bilanţul acţiunii militare a NATO în Afganistan?

După îndepărtarea regimului taliban la sfârşitul lui 2001, forţele internaţionale i-au gonit pe insurgenţi din oraşele afgane, care au putut să cunoască o dezvoltare fără precedent. Însă acţiunea împotriva insurecţiei talibanilor afgani care operează din baze din spatele liniilor frontului, în Pakistan, nu a fost suficient de hotărâtă pentru a-i împiedica pe insurgenţi să comită atacuri armate asupra forţelor afgane şi atentate sângeroase până în centrul capitalei. Potrivit unui raport recent al centrului de reflecţie International Crisis Group, "tendinţa generală este escaladarea violenţei şi atacurilor insurgenţilor" în Afganistan.

- Sunt forţele afgane în măsură să asigure securitatea după plecarea trupelor străine?

Forţele de securitate, poliţia şi armata afgane numără în total 350.000 de oameni în momentul retragerii NATO. Ele au suferit în 2014 pierderi fără precedent - de aproximativ 4.600 de morţi în primele zece luni. Lipsa de antrenament, echipamentul depăşit sau lipsa unei acoperiri aeriene eficiente explică în parte eşecul în faţa unei insurecţii deosebit de active în ultimul sezon de vară al luptelor. Pierderile vizează în cea mai mare parte poliţia afgană, mai puţin profesionistă şi mai puţin disciplinată decât armata. În pofida acestor dificultăţi, forţele guvernamentale afgane nu au pierdut oraşe sau districte importante în ultimele luni. Sezonul luptelor din 2015, primul fără forţele NATO, ar putea, aşadar, să fie un adevărat test pentru armata afgană, chiar dacă americanii au avertizat că vor interveni în cazul unei avansări rapide a talibanilor.

- Pot talibanii să spere să obţină vreun avantaj după retragerea ISAF? Sunt interesaţi de negocieri de pace?

Absenţa trupelor combatante în sudul Afganstanului - fieful talibanilor - ar putea să încurajeze ambiţiile militare ale talibanilor. Conştienţi de faptul că reprezintă principala ameninţare la adresa stabilităţii ţării, aflată de altfel în plină criză economică şi devastată de o instabilitate politică cronică, ei nu intenţionează, pentru moment, să participe la negocieri de pace cu Guvernul lui Ashraf Ghani, noul preşedinte, învestit în septembrie 2014. Insurgenţii au ameninţat, de mai multe luni, că nu vor veni la masa negocierilor atât timp cât vor exista militari străini pe teritoriul afgan.

- Care sunt ameninţările la adresa reconstrucţiei după plecarea NATO?

Corupţia, susţinerea internaţională în scădere, "economia" drogurilor şi securitatea sunt principalele ameninţări, potrivit Inspectoratului General pentru Reconstrucţia Afganistanului (SIGAR), un organism american. "Expansiunea cultivării şi traficului de droguri pune în pericol ansamblul investiţiilor pentru reconstrucţia Afganistanului", subliniază SIGAR. Traficul de droguri este profitabil pentru talibani şi alte grupări de insurgenţi sau criminali. În pofida unui deceniu costisitor de programe antidrog, ONU a raportat în 2014 un nou record în cultivarea opiumului. În paralel, economia ţării - aflată sub o perfuzie internaţională din 2001 - riscă să fie afectată de scăderea investiţiilor străine.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici