ANALIZĂ: Rusia tulbură aniversarea a cinci ani de la înfiinţarea Parteneriatului Estic

Rusia, care refuză să renunţe la influenţă în regiune, tulbură aniversarea a cinci ani de la crearea Parteneriatului Estic, un acord de cooperare încheiat de către Uniunea Europeană (UE) cu mai multe ţări care au făcut parte din URSS.

983 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Rusia tulbură aniversarea a cinci ani de la înfiinţarea Parteneriatului Estic

ANALIZĂ: Rusia tulbură aniversarea a cinci ani de la înfiinţarea Parteneriatului Estic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liderii europeni marchează această aniversare joi şi vineri la Praga, oraşul în care UE a lansat, în 2009, acest proiect vizând să contrabalanseze influenţa rusă în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

"Evenimentele dramatice din Ucraina m-au convins că o continuare a Parteneriatului Estic este crucială pentru dezvoltarea cooperării între vecinii noştri din (Europa) de Est şi UE", a declarat miercuri preşedintele ceh Miloş Zeman.

Cu Polonia şi Suedia ca vârf de lance, proiectul îşi propune să integreze partenerii în economia europeană, să faciliteze regimul vizelor şi să consolideze securitatea energetică.

Însă, după cinci ani de la lansare, proiectul se confruntă cu un viitor nesigur şi necesită o reformă majoră, în opinia lui Elzbieta Kaca, politolog la Institutul polonez pentru Afaceri Internaţionale.

"Criza ucraineană arată că Rusia nu este pregătită să coopereze din punct de vedere economic cu UE în regiunea Parteneriatului Estic. Ea percepe proiectele europene ca pe o concurenţă şi li se opune prin toate mijloacele", a declarat ea pentru AFP.

Pentru unele dintre aceste foste republici sovietice, Parteneriatul este o cale către o viitoare aderare la UE, însă cele 28 de state membre par reticente în privinţa primirii de noi membri, în principal din cauza problemei imigraţiei.

Georgia şi Republica Moldova au parafat Acordul de Asociere cu UE la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, la sfârşitul lui 2013. În schimb, Armenia a refuzat să facă acest lucru, la fel ca Ucraina, care a înregistrat cele mai importante progrese în vederea unei viitoare aderări.

"Niet"-ul ucrainean a declanşat în această ţară o serie de manifestaţii în favoarea UE, un preludiu la actuala criză, în cursul căreia Peninsula Crimeea a fost anexată de către Rusia.

"Voci se ridică şi afirmă că Parteneriatul Estic este o eroare, deoarece incită Rusia să acţioneze în mod agresiv", constată Slavomir Debski, directorul unui Centru pentru Dialog Polono-Rus, cu sediul la Varşovia.

"Însă cei care spun acest lucru omit un lucru, şi anume că Rusia se opune atât unei asemenea politici UE sau oricărei alte politici, cât şi sistemului democratic reflectat în toate activităţile UE", subliniază el.

- O reformare necesară

Noul Guvern ucrainean a promis să continue pe calea proeuropeană, mai puţin populară în alte state din cadrul Parteneriatului.

"Belarusul şi Azerbaidjanul se arată reticente faţă de integrarea lor în UE şi se concentrează asupra problemei vizelor", notează Kaca.

Un cercetător de la Institutul pentru Relaţii Internaţionale de la Praga, Vit Benes, apreciază că proiectul este un succes, deoarece concentrează atenţia Europei asupra vecinilor din est, însă "rezultatele acestuia sunt împărţite atunci când este vorba despre obiective specifice ca negocieri asupra acordurilor de asociere".

"Aceste lucruri nu depind doar de voinţa UE de a-şi aprofunda integrarea cu vecinii, ci şi de aceste ţări şi totodată de presiunile pe care Rusia le exercită asupra lor", adaugă el.

Organizată între summitul de la Vilnius şi cel prevăzut în 2015 la Riga, reuniunea de la Praga are loc într-un moment crucial.

"Ne confruntăm cu cea mai gravă criză din Europa de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial încoace", a declarat săptămâna trecută în Parlamentul European (PE) Stefan Fülle, comisarul european însărcinat cu Extinderea.

"A venit timpul să arătăm un angajament şi mai hotărât faţă de Parteneriatul Estic", a insistat el.

Subliniind asupra necesităţii unei reformări a proiectului, experţii au păreri divergente cu privire la forma concretă a acestuia.

"Parteneriatul Estic se află într-o debandadă. Calendarul şi conţinutul proiectului se evaporă", apreciază Jan Techau, directorul Fundaţiei Carnegie pentru Pace Internaţională, cu sediul la Bruxelles.

"Această politică a unei abordări unice este necesar să fie abandonată", apreciază el.

"Pentru a putea face previziuni cu privire la evoluţia viitoare şi pentru a întreprinde orice reformare a Parteneriatului Estic, este necesar să aşteptăm rezultatul în Ucraina", subliniază Benes.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici