Anchetă de corupţie la filiala americană a grupului Stryker în Polonia

Poliţia poloneză şi FBI desfăşoară o anchetă privind posibile cazuri de corupţie ale filialei americane a grupului Stryker, lider mondial în producţia de materiale ortopedice, care ar fi plătit mită în Polonia, a anunţat luni presa poloneză.

182 afișări
Imaginea articolului Anchetă de corupţie la filiala americană a grupului Stryker în Polonia

Anchetă de corupţie la filiala americană a grupului Stryker în Polonia (Imagine: AFP - MediafaxFoto)

Potrivit cotidianului Gazeta Wyborcza, compania americană dispunea de un fond special pentru finanţarea mitei plătite unui număr de aproximativ 100 de persoane, medici şi directori, în 51 de spitale în perioada 2003 şi 2006.

Pentru a câştiga licitaţiile pentru vânzarea de produse ortopedice - proteze, implanturi, tărgi şi materiale destinate medicinei de urgenţă - grupul oferea persoanelor aflate în posturi de decizie vacanţe costisitoare în străinătate, echivalente cu 10 la sută din valoarea contractului încheiat.

Cotidianul citează cazul unei directoare de spital care s-ar fi declarat dispusă să aleagă firma americană dacă aceasta îi oferă o vacanţă în Caraibe pentru două persoane, în valoare de 28.000 de zloţi, respectiv 6.830 de euro.

Potrivit unui ofiţer al poliţiei poloneze, aceasta ar fi cea mai vastă anchetă de corupţie în domeniul Sănătăţii din Polonia, unde salariile sunt printre cele mai mici din sectorul public. Ancheta din Polonia a fost deschisă după ce FBI a descoperit mai multe e-mailuri compromiţătoare.

Cotidianul aminteşte cazul unei alte companii americane, grupul farmaceutic Johnson and Johnson (J&J) care a plătit 70 de milioane de dolari amendă în Statele Unite pentru practici ilegale în Polonia şi în alte ţări din Europa.

Potrivit unor informaţii ale Departamentului de Justiţie şi jandarmului bursier american (SEC), vânzările realizate de J&J în Polonia din 2000 până în 2006 au crescut cu 4,3 milioane de dolari graţie mitei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici