Anchetă la Casa Albă, după dezvăluirea numelui şefului CIA la Kabul

O anchetă internă a fost deschisă de Casa Albă după divulgarea, din greşeală, a numelui şefului staţiei CIA din Kabul, a anunţat marţi o purtătoare de cuvânt.

261 afișări
Imaginea articolului Anchetă la Casa Albă, după dezvăluirea numelui şefului CIA la Kabul

Anchetă la Casa Albă, după dezvăluirea numelui şefului CIA la Kabul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Identitatea responsabilului centralei de informaţii, care ar fi trebuit să fie secretă, figura pe o listă transmisă de Executiv jurnaliştilor ce îl însoţeau pe preşedintele Barack Obama în vizita sa scurtă la baza Bagram, în apropiere de Kabul, duminică seara.

"Secretarul general (al preşedinţiei Denis McDonough) i-a cerut şefului serviciului juridic al Casei Albe, Neil Eggleston, să ancheteze ce s-a întâmplat", a explicat pentru AFP Caitlin Hayden, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de securitate naţională, cabinetul de politică externă al lui Obama.

Eggleston va "întocmi un raport cu recomandări despre modul în care administraţia poate ameliora aceste procese şi face în aşa fel încât astfel de incidente să nu se mai producă", a adăugat Hayden.

Identitatea agenţilor CIA este ţinută secretă pentru protejarea rudelor lor. Dezvăluirea conştientă este considerată infracţiune.

În 2003, apropiaţi ai vicepreşedintelui Dick Cheney au dezvăluit numele lui Valerie Plame, un agent CIA, pentru că soţul ei, ambasador, a denunţat public afirmaţiile administraţiei George W. Bush privind prezenţa unor arme de distrugere în masă în Irak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici