Obama va propune RETRAGEREA forţelor americane din Afganistan până la sfârşitul lui 2016

Barack Obama urmează să propună marţi reducerea la 9.800 a numărului militarilor americani în Afganistan, la începutul lui 2015, înaintea retragerii lor complete până la sfârşitul lui 2016, a anunţat un oficial de rang înalt, relatează AFP.

171 afișări
Imaginea articolului Obama va propune RETRAGEREA forţelor americane din Afganistan până la sfârşitul lui 2016

Barack Obama (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Vom menţine prezenţa militară după 2013 doar dacă Guvernul afgan semnează acordul (BSA, Tratatul bilateral de securitate) pe care guvernele noastre l-au negociat deja", a anunţat preşedintele american, Barack Obama, spunând că "vrea să întoarcă pagina după peste un deceniu în cursul căruia politica noastră externă a fost consacrată în special războiaelor din Afganistan şi Irak".

Preşedintele Hamid Karzai a refuzat să parafeze BSA, însă cei doi candidaţi calificaţi pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Afganistan, programat la 14 iunie, au anunţat că îl vor semna.

Preşedintele Statelor Unite urmează să vorbească despre acest dosar marţi după-amiaza la Casa Albă.

Acest anunţ intervine la două zile după o vizită-surpriză a lui Barack Obama la baza militară Bagram, la nord de Kabul.

"Sub rezerva semnării BSA, vom avea pentru început 9.800 de militari americani în diferite locuri din ţară, alături de aliaţii noştri din NATO şi alţi parteneri", a anunţat oficialul american de rang înalt citat.

Trupele americane vor fi însărcinate cu două misiuni: continuarea "operaţiunilor antiteroriste împotriva Al-Qaida" şi instruirea forţelor afgane.

NATO, care încheie misiunea de luptă la sfârşitul anului 2014, a anunţat de asemenea în repetate rânduri că intenţionează să menţină în Afganistan o prezenţă menită instruirii trupelor afgane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici