Anders Breivik, inculpat oficial pentru acte de terorism

Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, autorul atacurilor soldate cu 77 de morţi anul trecut în Norvegia, a fost inculpat în mod oficial miercuri, de Parchet, pentru "acte de terorism" şi "omucideri voluntare".

393 afișări
Imaginea articolului Anders Breivik, inculpat oficial pentru acte de terorism

Anders Breivik, inculpat oficial pentru acte de terorism (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Aceste acuzaţii includ pedepse de 21 de ani de închisoare sau detenţie într-o instituţie specializată - pedeapsă ce poate fi prelungită până când deţinutul nu mai este considerat un pericol - cu excepţia cazului în care este declarat iresponsabil din punct de vedere penal, situaţie în care riscă internarea într-o instituţie psihiatrică, posibil pe viaţă.

Actul de acuzare i-a fost citit lui Behring Breivik la închisoarea Ila, din apropiere de Oslo, unde se află în prezent în arest preventiv, în aşteptarea deschiderii procesului său la 16 aprilie.

"El era absolut calm", a declarat Tore Jo Nielsen, unul dintre ofiţerii de poliţie care l-au informat cu privire la inculparea sa.

La 22 iulie 2011, deghizat în poliţist, extremistul care are în prezent 33 de ani a deschis focul timp de o oră la o şcoală de vară a tinerilor laburişti, pe insula Utoeya, în apropiere de Oslo. Anterior, el detonase o bombă în apropiere de sediul Guvernului norvegian.

Parchetul s-a declarat pregătit săptămâna trecută să recunoască iresponsabilitatea penală a lui Breivik, în cazul în care nu vor apărea noi elemente privind sănătatea sa mentală, care să ducă la o concluzie diferită, până la sfârşitul procesului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici