Antonis Samaras vrea formarea imediată a unui Guvern "de consens naţional"

Antonis Samaras, liderul partidului grec de dreapta Noua Democraţie, a apreciat luni că un Guvern "de consens naţional" ar urma să fie format "imediat", după ce a fost primit de către preşedintele Republicii Carolos Papoulias.

116 afișări
Imaginea articolului Antonis Samaras vrea formarea imediată a unui Guvern "de consens naţional"

Antonis Samaras (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

"Consensul naţional este un imperativ reclamat de toată lumea, problema (formării unui Guvern) trebuie soluţionată imediat", a declarat Samaras, învingătorul alegerilor legislative de duminică, dar care nu a obţinut majoritatea absolută.

Papoulias i-a încredinţa un mandat "exploratoriu" de trei zile în vederea formării unui Guvern de coaliţie, conform Constituţiei.

"Voi începe să mă întâlnesc cu liderii celorlalte partide (...) şi cred că există o marjă pentru a reuşi", a declarat Samaras.

Susţinând menţinerea ţării în zona euro cu orice preţ, Samaras doreşte, totuşi, o "renegociere" a planului de austeritate, impus Greciei din 2010, când s-a declanşat criza datoriilor în această ţară, aflată într-o recesiune gravă.

"Voi încerca să formez un Guvern de salvare naţională împreună cu partidele care cred în orientarea europeană a ţării şi care cred în euro", a declarat Samaras, în cursul întâlnirii sale cu preşedintele grec.

"Trebuie să purtăm negocieri necesare planului (de austeritate), pentru a scoate poporul din realitatea dureroasă a şomajului şi din dificultăţile incredibile pe care le traversează familia greacă", a adăugat el.

"Este extrem de necesar să formăm un Guvern, ţara nu poate rămâne fără un Guvern (...), sper că interesul naţional va prevala", i-a replicat Papoulias.

Samaras, în vârstă de 61 de ani, a câştigat scrutinul, dar fără o majoritate absolută, cu 29,66 la sută, adică 129 de locuri din cele 300 ale Parlamentului elen, faţă de rivalul său, Alexis Tsipras, în vârstă de 37 de ani, liderul stângii radicale antiausteritate, Syriza, care a obţinut 26,8 la sută din voturi şi 71 de deputaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici