ALEGERI CRUCIALE PENTRU VIITORUL GRECIEI- Antonis Samaras: Astăzi vorbeşte poporul grec. Mâine începe o nouă eră

Secţiile de votare s-au deschis duminică dimineaţa în Grecia la ora locală 7.00 (7.00, ora României), în cadrul unor alegeri legislative cu valoare de test, considerate un referendum asupra euro şi care vor servi la stabilirea viitorului ţării, aflată în criză.

855 afișări
Imaginea articolului ALEGERI CRUCIALE PENTRU VIITORUL GRECIEI- Antonis Samaras: Astăzi vorbeşte poporul grec. Mâine începe o nouă eră

ALEGERI CRUCIALE PENTRU VIITORUL GRECIEI

UPDATE Grecia a "învins frica", consideră liderul stângii radicale Alexis Tsipras

Grecia a "învins frica", a declarat duminică liderul stângii radicale (Syriza) Alexis Tsipras, după ce a votat la Atena, în cadrul unui scrutin hotărâtor pentru menţinerea ţării în zona euro, relatează AFP.

"Noi deschidem calea unei Grecii a justiţiei sociale, membră cu drepturi egale a unei Europe care se schimbă", a adăugat Tspiras, în vârstă de 37 de ani.

Posibila sa victorie în faţa dreptei este temută în Europa, din cauză că el respinge cura de redresare impusă de UE şi FMI, care au ameninţat ţara cu o excludere din zona euro, în cazul în care nu îşi respectă angajamentele de redresare economică.

UPDATE Antonis Samaras anunţă o "nouă eră" pentru Grecia

La rândul său, liderul partidului conservator Noua Democraţie Antonis Samaras apreciază că o "nouă eră" va începe în Grecia, în cazul în care el va fi cel ales.

"Astăzi vorbeşte poporul grec. Mâine începe o nouă eră pentru Grecia", a declarat Samaras pentru presă duminică, după ce şi-a introdus buletinul de vot într-o urnă , în oraşul său, Pylos, din Peninsula Peloponez.

Scrutinul opune partidele favorabile austerităţii, care se prezintă ca garante ale menţinerii Greciei în zona euro, dar care cer modificări la memorandumul semnat între Atena şi creditorii săi, stângii radicale (Syriza), care vrea să repună în discuţie măsurile de austeritate impuse în schimbul acordării unui ajutor internaţional.

Considerat "al treilea om", liderul Partidului Socialist grec (Pasok) Evanghelos Venizelos şi-a reafirmat ataşamentul faţă de formarea unui Guvern de uniune naţională, cu scopul ca Grecia să rămână în zona euro.

"Doar responsabilitatea comună a unui Guvern de uniune naţională poate să ne ofere o ţară unită şi o credibilitate internaţională", a declarat Venizelos, care a votat la Salonic, cel mai important oraş din nordul ţării.

UPDATE Secţiile de votare s-au deschis

Secţiile de votare se vor fi închide la ora locală 19.00 (19.00, ora României), când va fi publicat primul sondaj la ieşirea de la urne, care va arăta dacă grecii au reuşit să departajeze o dreaptă care susţine o politică de austeritate atenuată de o stângă radicală anti-austeritate, într-un scrutin urmărit de o lume întreagă.

Cei aproximativ 9,9 milioane de greci înscrişi pe listele electorale sunt chemaţi să departajeze primii doi clasaţi, Noua Democraţie (dreapta), care se prezintă ca garantul menţinerii Greciei în zona euro, dar care cere totodată modificări la memorandumul semnat între Atena şi creditorii săi, şi Syriza (stânga radicală), care tocmai a început să ceară o renegociere a pactului, după ce a îndemnat, timp de săptămâni, la abandonarea acestuia pur şi simplu.

Alegătorii greci au fost avertizaţi mai mult sau mai puţin direct de numeroşi oficiali europeni, cu privire la rezultatul votului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici