Apa radioactivă tratată de la centrala nucleară Fukushima va fi eliberată în ocean pe 24 august

Aplicarea măsurii controversate mai poate fi amânată doar în funcţie de condiţiile meteorologice, potrivit Reuters.

1186 afișări
Imaginea articolului Apa radioactivă tratată de la centrala nucleară Fukushima va fi eliberată în ocean pe 24 august

Apa radioactivă tratată de la centrala nucleară Fukushima va fi eliberată în ocean pe 24 august

Autorităţile din Japonia au anunţat marţi că vor începe să elibereze peste 1 milion de tone de apă radioactivă tratată de la centrala nucleară Fukushima pe 24 august.

Planul, aprobat în urmă cu doi ani de guvernul japonez cu scopul de a dezafecta centrala operată de Tokyo Electric Power Company (Tepco), s-a confruntat cu critici din partea ţărilor din zonă şi a grupurilor de pescari.

„Am cerut Tepco să se pregătească rapid pentru evacuarea apei, în conformitate cu planul aprobat de Autoritatea de reglementare nucleară, şi mă aştept ca evacuarea apei să înceapă pe 24 august, dacă toate condiţiile meteorologice permit acest lucru", a declarat, marţi, premierul Fumio Kishida.

Anunţul vine la o zi după ce guvernul a declarat că a obţinut „un anumit grad de înţelegere" din partea industriei pescuitului cu privire la eliberarea apei.

„Promit că ne vom asuma întreaga responsabilitate de a ne asigura că industria pescuitului poate continua să îşi asigure traiul, chiar dacă acest lucru va dura zeci de ani", a spus luni Kishida.

Japonia susţine că eliberarea apei este sigură. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară al ONU, a dat undă verde planului în luna iulie, afirmând că acesta respectă standardele internaţionale şi că impactul pe care l-ar avea asupra oamenilor şi mediului este „neglijabil".

Unele ţări vecine şi-au exprimat scepticismul cu privire la siguranţa planului, China fiind cel mai mare critic. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, a declarat în iulie că Japonia a dat dovadă de egoism şi aroganţă şi nu a consultat pe deplin comunitatea internaţională cu privire la eliberarea apei.

China a decis să interzică importurile de fructe de mare din 10 regiuni din Japonia, inclusiv Fukushima şi capitala Tokyo. Importurile de fructe de mare din alte zone sunt permise, dar trebuie să treacă testele de radioactivitate şi să aibă dovada că au fost produse în afara celor 10 regiuni interzise.

Şi activiştii sud-coreeni au protestat faţă de acest plan, deşi autorităţile de la Seul au ajuns la concluzia, în urma propriului studiu, că eliberarea apei respectă standardele internaţionale.

Naţiunile din insulele din Pacific au fost divizate în legătură cu această chestiune, având în vedere că în trecut au fost locuri de testare nucleară pentru SUA şi Franţa. Premierul din Fiji, Sitiveni Rabuka, a emis luni o declaraţie în care a afirmat că susţine raportul AIEA, dar a recunoscut că această problemă este controversată în insulele din Pacific.

Apa care va fi aruncată în ocean a fost folosită pentru a răci barele de combustibil de la Fukushima Daiichi, afectate de un cutremur şi un tsunami uriaş în 2011.

Un oficial japonez a declarat că primele rezultate ale testelor efectuate asupra apei din ocean după deversare ar putea fi disponibile la începutul lunii septembrie. Japonia va testa şi peştii din apele din apropierea centralei, iar rezultatele vor fi publicate pe site-ul ministerului agriculturii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
fukushima,
apă,
ocean

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici