Arhivele de stat ruse publică documente despre masacrul de la Katin

Arhivele de stat ruse au publicat miercuri, la ordinul preşedintelui Dmitri Medvedev, pentru prima oară în Rusia, o serie de documente privind masacrul de la Katin al ofiţerilor polonezi în 1940, comis de poliţia politică a lui Stalin, NKVD.

88 afișări
Imaginea articolului Arhivele de stat ruse publică documente despre masacrul de la Katin

Arhivele de stat ruse publică documente despre masacrul de la Katin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În urma deciziei preşedintelui Federaţiei Ruse, D.A. Medvedev, au fost publicate copiile electronice ale documentelor originale privind «problema Katin» din «dosarul numărul 1»", se precizează pe site-ul Agenţiei federale a arhivelor, rusarchives.ru.

Printre documentele publicate figurează şi o notă a lui Lavrenti Beria, directorul NKVD, în care acesta propune executarea ofiţerilor polonezi arestaţi.

"Aceste documente au fost declasificate în septembrie 1992 şi, la ordinul preşedintelui rus Boris Elţîn, copiile au fost transmise părţii poloneze", se arată într-un comunicat al arhivelor ruse.

Organizaţia neguvernamentală rusă Memorial, care face demersuri pentru a avea acces la documente clasificate în continuare, a salutat decizia publicării pe Internet, subliniind că este vorba despre un act simbolic.

"Este important, dar înainte de toate simbolic. Publicarea acestora pe un site oficial (rus) este un semnal pozitiv şi un motiv de bucurie"

, a afirmat un membru al organizaţiei Memorial, Ian Racinski.

"Aceste documente sunt binecunoscute şi de mult timp (...) problema nu este soluţionată deoarece există volume privind ancheta de la Katin care rămân secretizate", a precizat el.

Textele, publicate miercuri pe Internet, erau accesibile "în sălile de lectură" şi "nerestricţionate" vizitatorilor arhivelor socio-politice ruse, a declarat directorul instituţiei, Oleg Naumov.

Directorul Arhivelor federale ruse, Andrei Artizov, a afirmat că aceste documente au fost publicate pentru a-i reduce la tăcere pe cei care neagă implicarea sovietică. "Unii susţin că masacrul de la Katin este un fals, că documentele (care dovedesc existenţa acestuia) sunt false (...), din acest motiv a fost luată decizia publicării pe Internet a variantei electronice a (documentelor) originale", a declarat el, potrivit agenţiei RIA Novosti.

Problema masacrării a mii de ofiţeri polonezi, în special la Katin, afectează negativ de mai mulţi ani relaţiile dintre Rusia şi Polonia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici