AFP: Masacrul de la Katin, cea mai mare tragedie a Poloniei şi un simbol al minciunilor comuniste

Masacrul de la Katin, de la care se împlinesc 70 de ani, reprezintă cea mai mare tragedie a Poloniei moderne şi un simbol al minciunilor comuniste, preşedintele polonez, Lech Kaczynski, pierzându-şi viaţa, sâmbătă, în momentul în care se deplasa la ceremoniile comemorative.

254 afișări
Imaginea articolului AFP: Masacrul de la Katin, cea mai mare tragedie a Poloniei şi un simbol al minciunilor comuniste

AFP: Masacrul de la Katin, cea mai mare tragedie a Poloniei şi un simbol al minciunilor comuniste (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Când Germania nazistă a ocupat Polonia, pe 1 septembrie 1939, armata poloneză a fost nevoită să bată în retragere, retrăgându-se spre est. Însă invazia din 17 septembrie a Armatei Roşii, în virtutea Pactului Ribbentrop-Molotov, a surprins trupele poloneze, care nu au opus rezistenţă.

Aproximativ 22.000 de ofiţeri polonezi în rezervă, profesori, avocaţi şi medici mobilizaţi au fost luaţi prizonieri de către sovietici şi plasaţi în lagăre de detenţie.

La 5 martie 1940, Joseph Stalin a ordonat poliţiei politice (NKVD) să le aplice prizonierilor "pedeapsa capitală". Abia în aprilie 1943 germanii au descoperit la Katin cadavrele a 4.500 de militari polonezi executaţi.

Stalin a atribuit crimele naziştilor, iar propaganda comunistă a continuat să întreţină această minciună o jumătate de secol.

Abia în 1990 liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut responsabilitatea Moscovei în acest masacru.

Într-un gest simbolic, premierul Vladimir Putin s-a deplasat prima dată la Katin miercurea trecută alături de omologul său polonez Donald Tusk pentru a aduce un omagiu comun ofiţerilor polonezi, dar şi victimelor sovietice ale stalinismului.

Dintre cei 22.000 de militari dispăruţi în 1940, soarta multora încă nu se cunoaşte. Justiţia rusă a decis totuşi să claseze acest dosar, în pofida protestelor Varşoviei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici