Polonia, unită după moartea tragică a preşedintelui Lech Kaczynski - VIDEO

Polonia, unde tendinţele politice au dispărut, este unită, duminică, la o zi după accidentul de avion în care au murit preşedintele Lech Kaczynski, o mare parte a Statului Major al armatei şi numeroşi alţi oficiali, în Rusia.

86 afișări
Imaginea articolului Polonia, unită după moartea tragică a preşedintelui Lech Kaczynski - VIDEO

Polonia, unită după moartea tragică a preşedintelui Lech Kaczynski (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ţara este în doliu naţional după o noapte de omagii spontane şi de rugăciuni în memoria victimelor acestei catastrofe produse în apropiere de Smolensk, care a provocat moartea a 96 de persoane.

Ca o ironie teribilă, delegaţia poloneză mergea să participe la comemorarea a 70 de ani de la masacrul a mii de ofiţeri polonezi, executaţi din ordinul lui Iosif Stalin la Katin, în apropiere de Smolensk.

În Polonia, ţară catolică în proporţie de 90%, mesele de duminică, la care de obicei participă numeroase persoane, sunt dedicate victimelor catastrofelor.

"Ne rugăm pentru ţara noastră. Suntem încrezători în faptul că sacrificiul surorilor şi fraţilor noştri va da roade, va aduce pace şi reconciliere între polonezi", a declarat cardinalul Stanislaw Dziwisz, în cadrul unei mese celebrate sâmbătă seara în catedrala Wawel din Cracovia.

Zeci de mii de persoane s-au reunit în noaptea de sâmbătă spre duminică în cartierul Palatului prezidenţial din Varşovia, pentru a depune flori şi a aprinde lumânări.

Multe dintre acestea au declarat pentru AFP că nu îl susţineau pe preşedintele conservator decedat, dar că vor să îi aducă un omagiu. "Era preşedintele nostru, indiferent de opiniile noastre", a declarat Malgorzata Blasik, în vârstă de aproximativ 30 de ani.

Două minute de reculegere vor fi respectate la prânz în toată ţara, a decis preşedintele Dietei, Bronislaw Komorowski, care asigură interimatul la conducerea statului.

Toate centrele comerciale, care atrag de obicei duminica numeroase familii, sunt închise. Drapelele coborâte în bernă sunt vizibile nu numai pe clădirile publice, ci şi la ferestrele apartamentelor.

Corpul neînsufleţit al preşedintelui Kaczynski şi cel al soţiei sale, Maria, vor fi repatriate duminică după-amiază. Acestea au fost deja identificate la Smolensk, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de fratele geamăn al preşedintelui, Jaroslaw Kaczynski, care s-a întors în Polonia imediat după aceea.

Cadavrele celorlalte victime, între care se numără oficiali de rang înalt de orientări politice diferite, au fost transportate la Moscova.

Potrivit presei poloneze, municipalitatea a rezervat pentru rudele victimelor 450 de camere de hotel şi mijloace de transport, oferindu-le totodată susţinere psihologică şi achitând toate costurile.

În acelaşi timp, experţii ruşi şi polonezi au început duminică să analizeze împreună cutiile negre ale avionului prezidenţial polonez, au anunţat agenţiile ruse, citând Ministerul Transporturilor.

"Înregistrările sonore şi cele ale datelor (de zbor) au fost trimise unui laborator (...) unde, în prezenţa părţii poloneze, în special a unui reprezentant al Parchetului polonez, analiza lor a început", a declarat serviciul de presă al ministerului, citat de agenţii.

Piloţii avionului polonez au fost acuzaţi sâmbătă de autorităţile ruse că au ignorat instrucţiunile controlorilor de trafic aerian rus când au decis să aterizeze la Smolensk, unde era o ceaţă densă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici