Asociaţiile britanice Cage şi Freedom from Torture cer proceduri judiciare privind tortura CIA

Asociaţia britanică Cage, care apără victimele abuzurilor războiului împotriva terorismului, s-a alăturat îndemnurilor la declanşarea unor proceduri judiciare în urma dezvăluirilor de marţi cu privire la utilizarea torturii de către CIA.

62 afișări
Imaginea articolului Asociaţiile britanice Cage şi Freedom from Torture cer proceduri judiciare privind tortura CIA

Asociaţiile britanice Cage şi Freedom from Torture cer proceduri judiciare privind tortura CIA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Publicând mărturii ale mai multor foşti deţinuţi victime ale acestor metode, Cage consideră că "acest lucru va oferi probe clare în vederea angajării unor proceduri judiciare", potrivit unui comunicat publicat marţi seara.

"Asociaţiile pentru apărarea drepturilor omului este necesar să se unească pentru a cere socoteală statelor de drept, cu scopul de a opri ciclului violenţei ce caracterizează războiul împotriva terorismului şi pentru ca vinovaţii să fie traduşi în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie", a adăugat purtătoarea de cuvânt a asociaţiei Amandla Thomas-Johnson.

Salutând raportul ca pe un progres către mai multă transparenţă şi recunoaşterea responsabilităţii de către Statele Unite, organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Freedom from Torture apreciază, la rândul ei, că acesta este incomplet şi "prea tardiv", cerând de asemenea să fie angajate proceduri judiciare.

Amintind că există suspiciuni de complicitate şi asupra Marii Britanii, asociaţia, care vine în ajutor victimelor torturii şi violenţei organizate, l-a îndemnat pe premierul britanic să declanşeze ancheta independentă pe această temă pe care a promis-o, "cu scopul de a face lumină" asupra a ceea ce s-a petrecut.

Raportorul ONU pentru Drepturile Omului şi alte asociaţii pentru apărarea acestor drepturi au reacţionat marţi, îndemnând la declanşarea unor proceduri judiciare împotriva celor care se fac vinovaţi de aplicarea torturii. Însă Deparamentul american al Justiţiei a semnalat că dosarul este închis, din lipsă de probe suficiente.

CIA a supus zeci de deţinuţi suspectaţi de legături cu Al-Qaida unor interogatorii violente dar ineficiente, după atentatele de la 11 septembrie 2001, şi a minţit marele public, a conchis marţi Senatul Statelor Unite într-un raport.

În document se descrie cu amănunte - de nesuportat - cum deţinuţi au fost ţinuţi legaţi timp de trei zile în beznă, au fost loviţi de pereţi, scufundaţi în băi cu gheaţă, privaţi de somn timp de o săptămână, loviţi şi hărţuiţi psihologic.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici