ATACUL ARMAT din SUA: Autorii masacrului de la San Bernardino ar fi putut planifica şi alte atentate

Anchetatorii sunt din ce în ce mai convinşi că autorii atentatului de miercuri din oraşul californian San Bernardino, soldat cu moartea a 14 persoane, ar fi putut planifica alte atacuri, dată fiind cantitatea de arme găsite în posesia lor, anunţă surse guvernamentale americane citate de Reuters.

208 afișări
Imaginea articolului ATACUL ARMAT din SUA: Autorii masacrului de la San Bernardino ar fi putut planifica şi alte atentate

ATACUL ARMAT din SUA: Autorii masacrului de la San Bernardino ar fi putut planifica şi alte atentate

Niciun element găsit până în prezent nu oferă niciun indiciu privind ţintele pe care le-ar fi putut alege cuplul de asasini, Tashfeen Malik, în vârstă de 29 de ani, şi Syed Rizwan Farook, în vârstă de 28 de ani, a declarat pentru Reuters un oficial guvernamental. Poliţiştii nu cred că Enrique Marquez, un bărbat suspectat că a furnizat arme celor doi asasini, are legătură cu o organizaţie teroristă, însă îşi continuă cercetările, a adăugat el.

Oficialul a susţinut că autorităţile efectuează cercetări pentru a vedea ce contacte ar fi putut avea Tashfeen Malik cu activişti islamici din Pakistan, unde s-a născut şi a studiat, şi în Arabia Saudită, unde a crescut, şi dacă ea a fost radicalizată în străinătate înainte de a-şi convinge soţul să i se alăture în atac.

Potrivit rudelor ei rămase în Pakistan, Tashfeen Malik s-a radicalizat fără îndoială în timp ce trăia în Arabia Saudită cu tatăl ei. După ce şi-a petrecut copilăria acolo, femeia a venit în Pakistan unde a studiat la facultatea de farmacie din oraşul Multan în parioada 2007 - 2012.

Biroul Federal de Investigaţii din Statele Unite (FBI) a calificat vinerea trecută atacul drept "act de terorism", Tashfeen Malik fiind suspectat că a jurat credinţă grupării Stat Islamic (SI). Militanţii grupării teroriste au afirmat sâmbătă, la postul lor de radio, că cei doi autori ai atacului armat erau "susţinători" ai organizaţiei. "Ne rugăm la Allah să-i accepte ca martiri", a relatat postul de radio oficial al grupării Stat Islamic, al-Bayan.

În cursul atacului din orăşelul californian San Bernardino, Tashfeen Malik a postat pe Facebook un mesaj de loialitate faţă de Abu Bakr al-Baghdadi, liderul organizaţiei teroriste sunnite Stat Islamic, au afirmat anterior trei oficiali din cadrul investigaţiei citaţi de CNN. Facebook a informat ulterior că a şters mesajul deoarece încălca standardele ce interzic promovarea terorismului sau elogierea violenţei.

Potrivit CNN, gruparea SI a utilizat cuvântul "susţinători", faţă de alte cazuri când foloseşte termeni precum "cavaleri" sau "soldaţi". Această declaraţie nu înseamnă neapărat că gruparea teroristă le-a dat indicaţii directe atacatorilor. Organizaţia jihadistă îi îndeamnă mereu pe susţinătorii săi să comită atacuri, iar cuplul din California ar fi putut răspunde unui apel general vag.

Syed Farook, în vârstă de 28 de ani, şi soţia sa Tashfeen Malik, în vârstă de 29 de ani, au deschis focul miercuri în timpul unei petreceri la un centru de servicii sociale pentru persoane cu dizabilităţi din oraşul San Bernardino, în statul american California, omorând 14 persoane şi rănind grav alte 21. Câteva ore mai târziu, poliţia care îi urmărea pe atacatori a deschis focul asupra unui vehicul de teren, la aproximativ trei kilometri de locul atacului, iar bărbatul şi femeia, dotaţi cu arme de asalt, pistoale şi haine de luptă, au fost ucişi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici