Atacul asupra consulatului de la Benghazi a fost "terorist", afirmă un oficial american

Şeful Centrului Naţional american pentru Combaterea Terorismului a calificat miercuri drept "terorist" atacul de la 11 septembrie împotriva consulatului american de la Benghazi, afirmând că acesta a fost comis "în manieră oportunistă".

144 afișări
Imaginea articolului Atacul asupra consulatului de la Benghazi a fost "terorist", afirmă un oficial american

Atacul asupra consulatului de la Beghazi a fost "terorist", afirmă un oficial american (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

De o săptămână, responsabili americani, care s-au exprimat oficial sau sub protecţia anonimatului, au făcut declaraţii uneori contradictorii despre atacul armat în care şi-au pierdut viaţa patru americani, printre care ambasadorul SUA în Libia, Chris Stevens.

Întrebat de o comisie a Senatului, directorul Centrului pentru Combaterea Terorismului, Matthew Olsen, a declarat că cei patru compatrioţi ai săi "au fost ucişi în cursul unui atac terorist împotriva ambasadei noastre" (consulat, n.r.). El a precizat, totuşi, că a fost vorba de un "atac comis în manieră oportunistă".

Secretarul de Stat, Hillary Clinton, trebuie să se adreseze joi, cu uşile închise, parlamentarilor, dar Olsen a evocat prudent posibile legături cu reţeaua Al-Qaida.

"Avem indicii potrivit cărora indivizi implicaţi în atac ar putea avea legături cu Al-Qaida sau (...) cu Al-Qaida în Maghrebul Islamic", a spus acesta.

Potrivit postului de televiziune Fox News, care citează "surse din serviciile de informaţii", un fost deţinut de la Guantanamo, Sufyan Ben Qumu - transferat în Libia în 2007 şi eliberat un an mai târziu - ar fi fost implicat în atac.

În urmă cu două zile, departamentul de Stat a refuzat să vorbească de un "act terorist", preferând să aştepte "ancheta completă" a FBI.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici