Atacurile armate din Noua Zeelandă. Poliţia oferă noi detalii despre „etno-naţionalistul” Brenton Tarrant, autorul măcelului

Autorităţile din Noua Zeelandă au anunţat că autorul celor două incidente armate produse vineri la moscheile Al Noor şi Linwood din Christchurch, în urma cărora 50 de persoane au murit, a acţionat singur, relatează BBC.

7134 afișări
Imaginea articolului Atacurile armate din Noua Zeelandă. Poliţia oferă noi detalii despre „etno-naţionalistul” Brenton Tarrant, autorul măcelului

Atacurile armate din Noua Zeelandă. Poliţia oferă noi detalii legate de Brenton Tarrant, autorul măcelului. Sursă: TRT World

Alte trei persoane au fost arestate în urma incidentului, dar nu mai există suspiciuni că au fost implicate în atacuri, a transmis comisarul Mike Bush. Unul dintre bărbaţi a fost acuzat de posesia unor arme de foc, iar al doilea va fi audiat în faţa unei Curţi de Justiţie luni. O femeie, al treilea suspect, a fost eliberată fără a fi acuzată.

Prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a declarat că biroul său a primit un document din partea suspectului cu nouă minute înainte de producerea incidentului, dar acesta nu conţinea detalii specifice, cum ar fi locaţia atacurilor. Documentul a fost redirecţionat serviciilor de securitate după aproximativ două minute.

Brenton Tarrant, autorul atacului, avea permis de port-armă şi deţinea cinci arme, a transmis prim-ministrul. Acesta nu avea antecedente penale şi nu se afla pe lista de persoane urmărite de serviciile de securitate din Noua Zeelandă sau Australia.

Jacinda Ardern a anunţat că va discuta cu membrii Guvernului, luni, despre o reformă privind armamentul în Noua Zeelandă.

Cel puţin 50 de persoane au murit în urma a două incidente armate produse vineri la moscheile Al Noor şi Linwood din Christchurch, Noua Zeelandă. Aproximativ 34 de oameni sunt încă internaţi în spital pentru îngrijiri medicale, un copil în vârstă de patru ani fiind în stare critică. Cele două moschei erau pline cu credincioşi, care se adunaseră pentru slujba de vineri după-amiază.

Atacatorul în vârstă de 28 de ani a distribuit live atacul din cel puţin una dintre moschei. Înaintea atacului, acesta a publicat pe contul său de Twitter, sub numele de Brenton Tarrant, mai multe poze cu arme şi un document de 74 de pagini în care îşi explică acţiunile.

Printre motivele invocate de atacator se numără „crearea unei atmosfere de teamă” şi „incitarea la violenţă” împotriva musulmanilor. În documentul publicat, Brenton Tarrant oferă detalii biografice şi se descrie drept „etno-naţionalist” şi „fascist”.

Atacatorul susţine că a plănuit atacul în ultimii doi ani, iar locaţia exactă a fost stabilită în urmă cu trei luni. Noua Zeelandă nu a fost prima opţiune, dar Tarrant a dorit să transmită mesajul că „niciun loc din lume nu este sigur”.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici