ATENTAT la Nairobi: Cel puţin 30 de morţi într-un atac asupra unui centru comercial. Mai mulţi americani au fost răniţi. Atacul, revendicat de islamiştii somalezi Shebab - FOTO

Treizeci de persoane au fost ucise în atacul dintr-un centru comercial din Nairobi, de către un comando înarmat, potrivit unui nou bilanţ furnizat de un oficial de rang înalt din cadrul poliţiei kenyene.

1427 afișări
Imaginea articolului ATENTAT la Nairobi: Cel puţin 30 de morţi într-un atac asupra unui centru comercial. Mai mulţi americani au fost răniţi. Atacul, revendicat de islamiştii somalezi Shebab - FOTO

ATENTAT la Nairobi: Cel puţin 20 de morţi într-un atac asupra unui centru comercial - FOTO (Imaine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE: Islamiştii somalezi Shebab revendică atacul din Nairobi

Islamiştii somalezi Shebab, care au legături cu Al-Qaida, au revendicat, sâmbătă seara, pe contul lor de Twitter atacul împotriva centrului comercial din Nairobi.

"Mujahedinii au pătruns astăzi în jurul prânzului în Westgate", centrul comercial unde a avut loc atacul, afirmă un mesaj postat pe contul lor la scurt timp după ora 18.00 GMT (21.00 ora României).

"Ei au ucis peste 100 de necredincioşi kenyeni şi bătălia continuă", afirmă islamiştii.

UPDATE: Mai mulţi americani, printre persoanele rănite în atacul din Nairobi

Mai mulţi cetăţeni americani au fost răniţi în atacul de sâmbătă dintr-un centru comercial din Nairobi, a anunţat Departamentul american de Stat, care a condamnat un "act de o violenţă fără sens".

Ambasada americană din Kenya, care a fost mobilizată pentru a le veni în ajutor, este "în contact cu autorităţile locale şi a oferit asistenţă", precizează Departamentul de Stat într-un comunicat.

"Condamnăm acest act de o violenţă fără sens", declară Departamentul de Stat.

Departamentul american, care supravegează "îndeaproape" evoluţia situaţiei la Nairobi, nu a precizat numărul americanilor răniţi, nici care este starea lor de sănătate.

UPDATE: "Bilanţul (morţilor) se ridică de acum la 30. Acesta include persoanele care au fost ucise la faţa locului şi cele care au murit la spital", le-a declarat acest oficial jurnaliştilor.

Măsurile de securitate au fost consolidate în toate centrele comerciale din Nairobi, după atacul sângeros de sâmbătă, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului kenyan de Interne.

"Vrem să asigurăm kenyenii că Guvernul nu va ceda în acest război împotriva criminalilor înarmaţi", a declarat acest oficial, Mutea Iringo, în cadrul unei conferinţe de presă.

Atacul împotriva centrului comercial de lux "Westgate Mall" nu a fost revendicat pentru moment.

Un alt centru comercial, Village Market, a fost închis la scurt timp după începutul atacului.

Cel mai mare lanţ de supermaketuri din Kenya, Nakumatt, a anunţat că îşi închide majoritatea magazinelor din Nairobi.

Bilanţul anterior, anunţat de poliţie, era de cel puţin 20 morţi.

Obiectivul atacatorilor nu este clar pentru moment. Presa keniană vorbeşte de hoţi înarmaţi sau de "terorişti".

Situat în apropierea sediului local al Naţiunilor Unite, acest centru comercial este citat periodic de companiile de securitate ca posibilă ţintă a grupărilor ce au legături cu Al-Qaida, precum insurgenţii somalezi shebab, care au ameninţat deseori că vor desfăşura atacuri pe teritoriul kenian din cauza susţinerii militare acordate de Nairobi Guvernului somalez.

În jurul orei 13.00 GMT (16.00 ora României), atacul, care începuse cu două ore înainte, era în desfăşurare. Focuri de armă se auzeau încă de la intrarea poliţiştilor în clădirea de patru etaje, probabil plină cu familii care îşi făceau cumpărăturile când a început atacul şi unde se află în continuare civili ascunşi în magazine.

O jurnalistă a AFP-TV a văzut trei cadavre zăcând afară şi două în interiorul centrului comercial "Westgate Mall", în timp ce un martor ocular a reuşit să fugă şi a anunţat că a văzut cel puţin un alt cadavru şi zeci de răniţi în interior. Un alt martor a afirmat că a văzut 11 cadavre în centrul comercial.

Forţele de securitate avansau, magazin cu magazin, pentru a evacua persoanele blocate şi pentru a încerca să scoată afară bărbaţii înarmaţi, mascaţi şi îmbrăcaţi în negru, aşa cum au fost ei descrişi de martorii oculari şi care au luat cel puţin şapte ostatici.

"Sunt şapte ostatici, este confirmat", a declarat pentru AFP un poliţist aflat la faţa locului.

Potrivit unui martor ocular, atacatorii au "executat" clienţi şi vorbesc o limbă străină, poate arabă sau somaleză. Dar, a adăugat el, "nu sunt sigur pentru că nu vorbesc aceste limbi".

Bărbaţi şi femei terifiaţi, unii ţinându-şi copiii în braţe, fugeau din zonă, unii dintre ei răniţi. Alţii se strecurau pe lângă pereţi pentru a evita gloanţele rătăcite. Mai multe maşini ce purtau urme de gloanţe au fost abandonate ici-colo.

Numeroase maşini de poliţie şi ambulanţe au încercuit "Westgate Mall", frecventat de kenienii bogaţi şi de expatriaţi.

Acest centru comercial, deschis în 2007, are mai multe restaurante, cafenele, bănci, un supermarket şi un cinematograf multiplex, care atrage mii de persoane în fiecare zi.

Potrivit jurnalistei AFP-TV, poliţiştii şi gardienii încercau să securizeze cinematograful, unde este posibil să fi fost luaţi alţi ostatici, iar cel puţin 20 de persoane ascunse într-un magazin de jucării, situat la unul dintre etajele superioare, au fost evacuate.

Patronul unui magazin a mărturisit că la un moment dat "i s-a părut că atacatorii au preluat controlul întregului centru comercial".

Sudjar Singh, care lucrează în acest centru, a scăpat la limită. "Bărbaţii înarmaţi au încercat să mă împuşte în dar nu m-au nimerit. Cel puţin 50 de persoane au fost lovite" de gloanţe, a declarat el pentru AFP.

"Am văzut un băieţel evacuat într-un coş de cumpărături, trebuie să fi avut cinci sau şase ani. Părea mort", a adăugat el.

Annette, o altă supravieţuitoare, povesteşte că a "văzut atacatori îmbrăcaţi în negru, cu feţele acoperite şi cu puşti mari".

Kenneth Kerich îşi făcea cumpărăturile în momentul în care a început atacul. "Brusc am auzit focuri de armă şi toată lumea a început să fugă. Eu m-am întins pe jos. Am văzut două persoane care au căzut sângerând, cred că au fost atinse de gloanţe", a adăugat el.

"La început am crezut că este poliţia care se confrunta cu hoţii. Dar nu am putut să fugim până când nu au intrat poliţiştii, care au tras în aer şi ne-au spus să ieşim", a povestit Kerich.

Poliţia le-a cerut locuitorilor să stea deoparte.

"Există un incident la Westgate şi cerem insistent publicului să stea deoparte", a declarat şeful poliţiei David Kimaiyo.

"Agenţii noştri (...) sunt în curs de a-i evacua pe cei din interior şi caută atacatorii", a adăugat el.

"Am reuşit să punem la adăpost numeroase persoane. Le cerem kenienilor să evite această zonă în timp ce urmărim atacatorii", a declarat Ministerul de Interne kenian într-un mesaj postat pe Twitter.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici