Atentat sinucigaş în enclava diplomatică din Kabul: Trei persoane au murit

Două persoane şi atacatorul au murit într-un atentat sinucigaş miercuri dimineaţa, revendicat de către talibani, în enclava diplomatică din Kabul, unul dintre cele mai bine păzite locuri din capitala afgană, au anunţat oficiali.

205 afișări
Imaginea articolului Atentat sinucigaş în enclava diplomatică din Kabul: Trei persoane au murit

Atentat sinucigaş în enclava diplomatică din Kabul: Trei persoane au murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Atacatorul încerca să se caţere pe un imobil aflat în construcţie în momentul în care a fost împuşcat de către forţele de securitate", a declarat Mohammad Ayub Salangi, şeful poliţiei din Kabul. Însă atacatorul a reuşit să detoneze explozivii pe care îi avea asupra sa. "Doi agenţi au fost ucişi, iar alte trei persoane au fost uşor rănite", a adăugat şeful poliţiei.

O a doua explozie a avut loc un pic mai târziu, în capitala afgană, potrivit unei surse occidentale în domeniul securităţii.

Talibanii au revendicat primul atentat. "Un număr important de combatanţi înarmaţi cu armament greu şi uşor au atacat un important birou aparţinând CIA în centrul Kabulului", afirmă ei într-un comunicat publicat pe site-ul lor de propagandă.

"Inamicul a suferit pierderi importante, fără să putem stabili, încă, numărul", iar "luptele continuă", au adăugat rebelii, care exagerează pierderile pe care afirmă că le produc.

De fapt, de la biroul AFP, care se află la doar câteva sute de metri de locul primei explozii, nu s-a auzit niciun schimb de focuri, scrie agenţia.

Un fotograf AFP a putut să vadă cadavrele a două victime, dar şi pe cel al atacatorului sinucigaş, foarte mutilat.

Deflagraţia, care s-a produs în apropiere de Camp Eggers, potrivit fotografului, viza un vehicul ISAF, forţa armată NATO în Afganistan, a anunţat o sursă occidentală în domeniul securităţii.

"Se pare că un vehicul ISAF a fost avariat în urma atacului", a comentat un purtător de cuvânt ISAF. "Nu avem indicii cu privire la morţi în rândul ISAF. Toate bazele din zona verde sunt securizate", a adăugat el.

La Kabul atentatele sunt destul de rare. Aproximativ şase atentate s-au produs în 2012, soldate cu câteva zeci de morţi şi răniţi.

Ultimul a fost comis pe 13 noiembrie, zi în care a marcat 11 ani de la retragerea talibanilor din capitală. Patru obuze au fost lansate asupra oraşului, omorând un bărbat şi rănind alţi doi.

După 11 ani de război, în pofida a câteva mii de miliarde de dolari cheltuiţi şi prezenţei a aproximativ 130.000 de militari străini - dintre care, în prezent, au mai rămas peste 100.000 -, rebeliunea condusă de către talibani nu a putut să fie înfrântă.

Respinsă în cadrul unor campanii şi aflată în defensivă, rebeliunea nu mai este capabilă de lovituri puternice, afirmă ISAF.

Insurecţia este foarte activă în sudul şi estul ţării, unde regimul controlează doar principalele oraşe.

Cea mai mare parte a trupelor NATO se va retrage din ţară până la sfârşitul lui 2014. Există temeri puternice de izbucnire a unui nou război civil în Afganistan care, după invazia sovietică de la sfârşitul lui 1979, nu a mai cunoscut pacea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici