Autorităţile găgăuze amână pentru marţi anunţarea rezultatelor referendumurilor

Autorităţile electorale găgăuze au amânat pentru marţi anunţarea rezultatelor controversatelor referendumuri care au avut loc duminică în regiunea autonomă, pe care Chişinăul le consideră ilegale, relatează Europa Liberă în pagina electronică.

92 afișări
Imaginea articolului Autorităţile găgăuze amână pentru marţi anunţarea rezultatelor referendumurilor

Autorităţile găgăuze amână pentru marţi anunţarea rezultatelor referendumurilor (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Şefa Comisiei Electorale Centrale găgăuze, Valentina Lisnik, a declarat că nu a primit rezultatele de la toate secţiile de votare, potrivit portalului gagauzinfo.md. Validarea rezultatatelor este însă incertă, în condiţiile în care Guvernul de la Chişinău şi un tribunal de la Comrat au declarat referendumurile ilegale.

Însă rezultatele înregistrate la Comrat, capitala regiunii, sugerează un vot masiv în favoarea unei apropieri de Rusia, potrivit sursei citate.

Lisnick a menţionat că la referendumurile de duminică au participat în total 70.777 de persoane, ceea ce reprezintă 70,42% din totalul de alegători înscrişi pe listele electorale. Liderii politici ai autonomiei au afirmat că aceste cifre sunt fără precedent în istoria modernă a regiunii.

Cea mai mare prezenţă a fost înregistrată în raionul Ceadîr Lunga - 77,8%. În raioanele Comrat şi Vulcăneşti prezenţa a fost de 68,2% şi respectiv 61,31%.

Peste 90.000 de alegători din Găgăuzia, care reprezintă aproximativ 4% din electoratul din R. Moldova, au fost chemaţi duminică la urne, pentru a răspunde la întrebarea dacă doresc integrarea R. Moldova în UE sau în Uniunea Vamală.

Alegătorii au fost întrebaţi, de asemenea, dacă ar dori ca Găgăuzia să-şi poată proclama independenţa în cazul în care R. Moldova dispare ca stat independent.

Prezenţa ridicată la urne a fost salutată încă de duminică seara pe reţelele de socializare de către vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. Acesta a scris că adepţii integrării europene a Republicii Moldova ar fi "turbat" de furie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici