Avertisment de furtună "majoră" în nord-estul Statelor Unite

O furtună majoră de iarnă urmează să lovească vineri nord-estul Statelor Unite, preconizându-se ninsori "masive" însoţite local de rafale violente de vânt, a anunţat joi agenţia meteorologică naţională, apreciind că furtuna poate avea "proporţii istorice".

234 afișări
Imaginea articolului Avertisment de furtună "majoră" în nord-estul Statelor Unite

Avertisment de furtună "majoră" în nord-estul Statelor Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Serviciile de meteorologie au anunţat "între 30 şi 60 de centimetri de zăpadă", în funcţie de zonă, din New Jersey şi până în Maine, şi că rafalele de vânt pot atinge viteze de 95 până la 120 de kilometri pe oră".

Oraşul New York, unde este în plină desfăşurare Fashion Week, cu zeci de defilări şi mii de participanţi, a fost plasat în stare de alertă începând de vineri dimineaţa până sâmbătă la prânz.

Primarul Michael Bloomberg a anunţat că oraşul, unde se anunţă un strat de zăpadă de 25-35 de centimetri şi rafale puternice de vânt, este pregătit. "Avem peste 250.000 de tone de sare, 350 de pluguri şi camioane cu sare gata să intervină şi peste 1.800 de vehicule de deszăpezire", a declarat acesta.

El i-a sfătuit totuşi pe locuitorii New York-ului să îşi facă stocuri de provizii de bază, "inclusiv medicamente", "din cauza unor posibile pene de curent şi dificultăţi de transport".

El le-a mai recomandat să nu utilizeze maşinile în timpul furtunii, care va atinge punctul de maximă intensitate sâmbătă dimineaţa.

Aproximativ 2.000 de zboruri au fost anulate joi, si în jur de 500 vineri, potrivit site-ului specializat flight aware.com.

De asemena, trenurile care urmau să plece către nord din Gara newyorkeză Penn Station urmau să fie suspendate începând de vineri după-amiaza.

La Boston (Massachusetts), stratul de zăpadă ar putea atinge vineri şi sâmbătă 60 de centimetri, înainte ca furtuna să se potolească. Şcolile au fost închise.

Chiar dacă zona foarte populată a New York-ului "nu se află în centrul acestei furtuni, va ninge suficient cât să cauzeze probleme majore de transport, iar rafalele de vânt vor fi destul de puternice încât să rupă crengi de copaci şi să provoace pene sporadice de curent", a apreciat serviciul privat AccuWeather.

Agenţia naţională de meteorologie a evocat o furtună "potenţial (de proporţii) istorice", din cauza unui "scenariu meteorologic complex", cu două furtuni venind dinspre vest şi sud care se pot întâlni vineri după-amiaza, după care să atingă o intensitate maximă sâmbătă dimineaţa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici