Avion British Airways, nevoit să devieze de la traiectoria de aterizare din cauza unui avion spaniol

Un avion de linie aparţinând companiei British Airways a fost nevoit să devieze de la traiectoria de aterizare, în Gibraltar, din cauza prezenţei unui avion al armatei spaniole, au declarat luni autorităţile acestei mici colonii britanice din sudul Peninsulei Iberice.

248 afișări
Imaginea articolului Avion British Airways, nevoit să devieze de la traiectoria de aterizare din cauza unui avion spaniol

Avion Lockheed P3 Orion (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Incidentul s-a produs vineri, când zborul BA490 provenind de la Londra-Heathrow se afla la o distanţă de aproximativ 15-20 de kilometri de pista de aterizare la intrarea în Gibraltar.

Avionul militar spaniol (de tip Lockheed P3 Orion, însărcinat cu supravegherea submarină şi maritimă) care zbura în faţa avioului de pasageri britanic, "şi-a schimbat brusc direcţia şi a urmat o altă traiectorie".

Controlorii de trafic aerian au ordonat echipajului aeronavei British Airways să schimbe direcţia pentru a menţine distanţa de securitate.

"Guvernul din Gibraltar aşteaptă un raport complet cu privire la acest incident, pentru a şti dacă avionul militar spaniol a făcut o incursiune în spaţiul aerian deasupra apelor teritoriale ale coloniei britanice Gibraltar", potrivit unui comunicat al autorităţilor.

Spania a cedat teritoriul Gibraltar (de 7 kilometri pătraţi, având 30.000 de locuitori) prin Tratatul de la Utrecht din 1713.

Ulterior, Madridul a cerut retrocedarea "Penon" ("stâncă" în limba spaniolă). În perioada 1969-1985, la zece ani după moartea dictatorului Francisco Franco, Spania şi-a închis frontiera terestră cu această regiune.

În 2013, nave spaniole au efectuat 496 de incursiuni ilegale în apele teritoriale ale coloniei britanice, potrivit unui raport al Foreign Office.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici