Avocata libiană agresată de forţele regimului lui Kadhafi a ajuns în România - VIDEO

Avocata libiană Iman al-Obeidi, care a afirmat că a fost torturată şi violată de forţele regimului lui Muammar Kadhafi, a ajuns luni într-un centru de refugiaţi din România, după ce a fost expulzată din Qatar, relatează CNN.

1881 afișări
Imaginea articolului Avocata libiană agresată de forţele regimului lui Kadhafi a ajuns în România - VIDEO

Avocata libiană agresată de forţele regimului lui Kadhafi a ajuns în România - VIDEO

Al-Obeidi reuşise să ajungă în Qatar, de unde a fost însă deportată joi, fiind trimisă înapoi în Libia, în zona controlată de rebeliunea împotriva regimului lui Muammar Kadhafi, potrivit CNN.

Un înalt oficial din Departamentul de Stat american declarase, la sfârşitul săptămânii trecute, că femeia a plecat spre Malta şi va ajunge într-un centru european pentru refugiaţi înainte de a se îndrepta către destinaţia sa finală.

Surse diplomatice americane au afirmat că Statele Unite sunt îngrijorate de soarta ei şi cooperează îndeaproape cu oficialităţi europene şi libiene pentru a obţine plecarea sa din Libia, fiind dispuse să-i acorde ajutor şi sprijin. Al-Obeidi a declarat în repetate rânduri că vrea să meargă în Statele Unite.

Aparent, Iman al-Obeidi a fost agresată înainte de a fi deportată din Qatar. Najah Dawaji, activist libian pentru drepturi şi libertăţi, a afirmat că femeia avea un ochi învineţit, vânătăi pe picioare şi zgârieturi pe braţe în momentul în care a ajuns la Benghazi.

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) anunţase vineri că i-a acordat femeii statut de refugiat şi intenţiona să o transfere într-un centru de tranzit din România, însă a fost împiedicat de autorităţile din Qatar.

Al-Obeidi a ajuns în atenţia presei internaţionale la 26 martie, când a intrat în hotelul Rixos din Tripoli în timp ce jurnaliştii străini luau micul dejun. Ea le-a spus reporterilor că a fost reţinută la un punct de control de la est de Tripoli şi deţinută împotriva voinţei ei timp de două zile, perioadă în care a fost bătută şi violată de 15 bărbaţi.

Ea a fost din nou reţinută şi escortată de agenţi de securitate libieni, chiar în faţa ziariştilor şi a camerelor de luat vederi. Timp de mai mult de o săptămână, media nu a putut obţine informaţii despre soarta ei, iar reprezentanţii regimului lui Muammar Kadhafi au declarat că anchetează acuzaţiile acesteia.

Ulterior, ea a părăsit Libia pentru a merge în Tunisia cu ajutorul a doi ofiţeri care au dezertat din rândul forţelor armate libiene. Al-Obeidi a fost preluată de diplomaţi francezi, care au predat-o oficialilor rebelilor - membri ai Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) -, aceştia trimiţând-o în Qatar.

După ce a ajuns în Qatar, al-Obeidi a făcut declaraţii publice, afirmând că CNT s-a folosit de ea. Consiliul a negat acest lucru, dar prezenţa ei în Qatar pare să fi devenit o problemă pentru organizaţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici